Cochem aan de Moezel

Januari is een heerlijk moment om er even tussenuit te gaan. De kerstperiode is achter de rug, de lente is nog lang niet in aantocht en de periode van grijze, korte dagen heeft wel lang genoeg geduurd dus wat is er fijner dan een korte break inlassen om even lekker te ontsnappen aan de dagelijkse sleur?! Wij boekten last minute een leuke trip richting het Duitse Cochem.

Cochem is een van de meest pittoreske dorpjes aan de rivier de Moezel. Het lijkt wel of de tijd er heeft stilgestaan; je vindt er prachtige vakwerkhuizen, sfeervolle straatjes en de Rijksburcht torent dramatisch boven het dorp uit wat een prachtig gezicht geeft. In zo’n 2,5 uur rijden wij op een vrijdagmiddag na school naar onze oosterburen.

De volgende dag staan we vanaf onze accommodatie met een kwartiertje midden in het centrum van Cochem. Wij vinden al snel een parkeerplaats midden in dorp maar tijdens het hoogseizoen kan het er heel druk worden en zal dit vast anders zijn. Er is een parkeergarage in het centrum waar je de meeste kans hebt op een parkeerplekje (adres: Endertstraße 20). We besluiten het stadje te voet te verkennen en gaan als eerst op weg naar het historische marktplein . We genieten enorm als we door de smalle steegjes langs prachtige oude huizen met romantische gevels lopen richting het centrale plein. Als we de hoek om lopen en het plein ligt voor ons, zijn we verrast! Het is zo sfeervol: de oude vakwerkhuizen, de mooie kinderkopjes waar het plein mee is bestraat, de gekleurde gevels… het is echt een plaatje!

Het sfeervolle marktplein

Nadat ik wat foto’s heb geschoten en de dames alle etalages hebben bekeken, slenteren we verder door het centrum. Je waant je echt een aantal eeuwen terug in de tijd. Op een gegeven moment besluiten we de wegwijzers richting de Rijksburcht te volgen en zo klimmen we langzaam steeds verder omhoog via weggetjes en een aantal trappen. Onderweg heb je prachtig zicht op de wijngaarden. Nu zien we alleen de kale ranken, wat ook al mooi is, maar in de lente en zomer zal het ongetwijfeld nog veel indrukwekkender zijn met de gaarden in bloei. Onze meiden vinden de wandeling ook superleuk. Onderweg zoeken ze steeds heel fanatiek naar het volgende bordje en zo wijzen ze ons de weg totdat we uiteindelijk boven op de berg bij de burcht aankomen. Helaas was het op het moment dat wij er waren de burcht gesloten maar we hebben toch kunnen genieten van de mooie buitenplaats en het uitzicht op de rivier de Moezel.

onderweg naar de burcht zie je overal wijngaarden
oude burchtmuur met de toegangspoort
Helaas was de burcht gesloten maar we hebben toch even door de poort gespiekt. Later op de dag was de burcht wel open maar voor ons was dat te laat.

De weg terug naar beneden nemen we via de ander zijde van de burcht. We lopen langs de muur over trappen naar beneden. Aan de rechterkant heb je uitzicht op de rivier en uiteindelijk kom je in het centrum terecht. Wij vinden het op dat moment mooi geweest omdat het inmiddels al even regent en lopen via de mooie boulevard met zijn typerende grote knotbomen terug naar de auto. Vergeet ook niet om nog even de brug over te steken naar de andere kant van de Moezel voor een prachtig uitzicht op Cochem en de burcht (zie kopafbeelding). Er zijn nog tal van andere activiteiten te doen in Cochem. Zo is er een superleuke stoeltjeslift, de Sesselbahn, die je 155 meter mee omhoog neemt naar het Pinner Kreuz van waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en zijn burcht (open van eind maart tot half november Familiekaart (ouders met 2 – 4 kinderen): € 17,- retour), kun je een rondvaart maken over de Moezel en zijn er tal van mooie wandel- en fietstochten in de omgeving.

Geierlay hangbrug en Burg Eltz

De tweede dag van ons weekendje Cochem besteden we aan de omgeving. Al tijden staan er 2 dingen op mijn bucketlist en die gaan vandaag hopelijk afgevinkt worden.

Vroeg in de ochtend rijden we richting het dorpje Mörsdorf. Echt een gehucht waar je normaal gesproken niet naartoe zou gaan maar het is sinds 2015 dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de spectaculaire Geierlay hangbrug. De Geierlay overspant op 100 meter hoogte het Mörsdorfer Bachtal en is met zijn 360 meter lengte de langste voetgangershangbrug van Duitsland. Dat belooft wat…!

Wij parkeren de auto bij het bezoekerscentrum. Van daaruit is het nog een kleine 2 km lopen door het dorpje en open velden. (brrrr wat was dat koud met die harde wind) en dan uit het niets doemt hij op; de mega indrukkende Geierlay hangbrug!  

De indrukwekkende Geierlay brug

Wauw wat gaaf! We zijn allemaal direct enthousiast en willen naar de overkant. Jasmijn en Lieve stappen meteen vastberaden de brug op en gaan bijna rennend naar de overkant. Ons jongste dametje Kaatje vindt het toch wel spannend als ze een paar stappen heeft gezet. De brug beweegt en het is wel héél hoog… Met een stevige hand van papa en wat geruststellende praatjes durft ze toch heel voorzichtig de oversteek te maken. We zijn niet voor niets vroeg vertrokken want het is nog redelijk rustig op de burg. Ik fotografeer erop los en geniet van de mooie winterse vergezichten. In het dal zie je zelfs her en der nog wat hoopjes sneeuw liggen wat het extra magisch maakt!


Winterse vergezichten

Eenmaal aan de overkant zien we dat je daar een wandelroute kunt volgen door de bossen waarbij je naar beneden afdaalt. Dat lijkt ons wel wat maar helaas is het overal ontzettend glad waardoor de afdaling niet gemakkelijk is. We zien meerdere mensen terugkomen die de route hebben geprobeerd maar zijn onderweg uitgegleden en uiteindelijk noodgedwongen omgedraaid om dezelfde weg terug te lopen over de brug. Wij besluiten dat ook te doen want we hebben we weinig zin in valpartijen. Bovendien hebben we bijna 5 km in de benen als we dezelfde weg teruglopen en dat lijkt ons voor de meiden meer dan genoeg. Dus dat wordt nog een keer de brug oversteken tot plezier van Jasmijn en Lieve. Eenmaal weer aan de overkant zien we dat je ook over een op het eerste gezicht goed begaanbaar pad door de bossen terug kunt lopen naar het bezoekerscentrum. Dat loopt natuurlijk veel avontuurlijker dan een saaie weg door open velden dus we besluiten daarvoor te kiezen. Onderweg wordt het pad steeds moeilijker begaanbaar (lees gladder en modderiger) maar we komen de tocht, op een glijpartij van Jasmijn na waarbij ze helemaal onder de modder komt ze zitten, goed door en zijn blij dat we even kunnen opwarmen in de auto.

Avontuurlijke terugweg door de bossen.

Vanuit de Geierley brug rijd je over bochtige bergweggetjes met uitzicht op prachtige wijnranken in half uurtje naar Burg Eltz, een prachtig kasteel wat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Net als je denkt dat er geen eind lijkt te komen aan de slingerende weggetjes,  ben je bij de parkeerplaats gearriveerd. Vanuit de parkeerplaats start een korte, mooie wandeling door de bossen richting de burcht. We wandelen over paden met uitzicht op de lager gelegen rivier. Kaatje (3 jaar) moest echt bij ons in de buurt lopen want naast het pad zijn flink steile afgronden waar je echt niet af wil glijden. Wij vragen ons een aantal keer af of we wel goed lopen want we zien maar niets, ook niet in de omgeving. En dan ineens, na een bocht, doemt de prachtige burcht voor ons op. Super indrukwekkend! Prachtig hoe het water zijn weg vindt om het kasteel, de sfeervolle oude brug richting de toegangpoort en de torentjes met rood-witte accenten… Het klopt allemaal!

  

Het eerste zicht op Burg Eltz

Regelrecht uit een sprookjesboek…

Na deze twee prachtige highlights, zijn wij terug gereden naar onze fijne accommodatie. Wij verbleven op het Ferienresort Cochem van Roompot. Een fijn park met mooie ‘vakwerkhuisjes’ en wat voorzieningen voor de kids zoals een simpel zwembad. Wij boekten dit leuke weekend tijdens de nieuwjaars aanbieding voor welgeteld €75,- inclusief toeristenbelasting. Ja echt, je leest het goed! Geen geld voor 3 nachten in een 8-persoons huisje met 3 slaapkamers en 2 badkamers. Als je jezelf inschrijft voor de nieuwsbrief van Roompot krijg je automatisch deze aanbiedingen in je mailbox. Maar wees er snel bij want vaak vliegen deze aanbiedingen eruit. De aanbieding is trouwens op meerdere parken geldig en niet alleen voor Cochem. (overigens: dit is geen advertentie maar gewoon een leuke en gratis tip van mij voor jou)

2 gedachten over “Cochem aan de Moezel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s