Our happy home on wheels!

Een blog helemaal gewijd aan ons tweede huisje op wielen. Want wat zijn wij daar blij mee! Ik heb vaak gedacht dat een gezellige, sfeervolle caravan mij zo fijn leek: je eigen knusse plek wat je helemaal zo mooi kan maken als je zelf wilt, de vrijheid hebben van gaan en staan waar je wilt en het heerlijke buitenleven… Ik hou er onzettend van maar dat het zó leuk zijn zou zijn om te kamperen met ons gepimpte huisje op wielen, dat had ik niet gedacht. Omdat de sfeer van onze caravan voor ons ook echt bijdraagt aan het kampeergenot, schrijf ik dit blog. Daarnaast hoop ik je te inspireren om ook aan de slag te gaan want als mij het lukt, kun jij het ook! Ik neem je mee in ons caravan verhaal….

Zo’n 2 jaar geleden is het er dan eindelijk van gekomen… Een eigen caravan! Na jaren roepen dat mij dat zo leuk leek, hebben we na een korte zoektocht een caravan  van zo’n 25 jaar oud in een dorp verderop gekocht: een adriaatje met 5 slaapplekken  zodat wij allemaal in de caravan kunnen slapen. Dat is best een opgave om te vinden, meestal zijn caravans van die leeftijd uitgerust met 3 of 4 slaapplekken óf je moet echt een bakbeest kopen en dat wilden wij niet aangezien het rijden met een zware en grote caravan best lastig kan zijn en je kunt hem niet altijd kwijt op elke campingplek. Ook niet geheel onbelangrijk: ze was in goede staat en klaar om meteen mee op pad te gaan. Dat hebben we het eerste jaar dan ook gedaan… Gewoon gekampeerd in Nederland zonder pimperij… Mijn handen jeukten maar aangezien wij de caravan zo’n 3 weken voor vertrek kochten en de hele inventaris van keukengerei, grondzeilen, tuinstoelen en ga zo maar door nog moest worden aanschaft, had ik daar echt geen tijd meer tijd voor. Wat we wel nog last minute gedaan hebben, is een stapelbed erin getimmerd. Na een proefdraai weekend in de buurt kwam ik er namelijk achter dat het uitklapbedje voor mijn oudste dochter (de bovenkastjes kon je naar beneden klappen en dat werd dan een vijfde slaapplekje) ietwat krap en benauwd was… Dus op zoek gegaan naar tips & tricks op de caravanity site, mijn vader opgetrommeld en aan de slag! De moeilijkheid zit hem in de caravanwanden waar je niet zo makkelijk een dragende constructie aan kunt maken maar op de site van caravanity vind je daar hele goede tips voor.  Het is een klus die echt heel goed te doen is, dus denk niet dat zoiets jou niet lukt want ons is het ook gelukt! Gewoon tips lezen en eraan beginnen. In een paar dagen tijd was de klus geklaard en konden we op pad. Die zomer zijn we 4 weken in Nederland  rond gaan trekken en dat is zo goed bevallen dat ik op dat moment heb besloten de caravan helemaal op te pimpen zodat het ons eigen gezellige huisje zou worden.

Het zelf getimmerde stapelbed. We hebben om het gewicht van het bed te compenseren, de zware schuifdeuren verwijderd die de ‘kinderkamer’ afsloten. Daarnaast is er een lichtere, zelfgemaakte tafel geplaatst en de oude zware kussens zijn vervangen door luchtige varianten. Verder hebben wij vurenhout gebruikt voor het bed (ook weer lichtgewicht) en de bovenkasten boven het bed worden vrijwel nooit gebruikt. Er is genoeg opbergruimte in de rest van de caravan. Uiteraard hebben wij de caravan gewogen na de make-over en wordt de kogeldruk altijd voor vertrek gecheckt zodat wij weten of de caravan goed geladen is.

Wat hebben we allemaal gedaan? Als eerste ben ik begonnen met het naaien van gordijnen. Alle lelijke vitrage en overgordijnen eruit en met stof uit de koopjeshoek van Ikea ben ik aan de slag gegaan. De oude gordijnen zijn gebruikt als mal en  het ophangsysteem van de oude gordijnen is hergebruikt dus dat was een klus die redelijk snel en makkelijk te doen was terwijl ik dat niet verwacht had. Ik ben echt geen naaiwonder maar samen met mijn moeder ben ik aan de slag gegaan en in 1 avond was het gepiept. Daarnaast heb ik voor het grote voor- en achterraam van vitragestof met kleine witte stipjes (waar ik helemaal voor naar Ikea Amsterdam ben gereden omdat het in Eindhoven uitverkocht was…) horretjes gemaakt. Ik heb een lap geknipt die net iets groter is dan het raam, aan alle kanten omzoomd met biaisband en in de hoeken lusjes genaaid. Ik heb op alle 4 de hoeken van de ramen haakjes gedraaid in de wand van de caravan en daar de lap aan vastgemaakt door de lusjes om het haakje te doen. Zo komt de lap strak voor je raam te zitten en kan het er geen ongedierte meer naar binnen. Omdat ik vitragestof heb gebruikt, kan er nog wel lekker naar buiten gekeken worden. 

Hierna was de klus aan de beurt die veruit het meeste tijd kost: de hele hut verven!! Er zitten heeeel veel uren in maar wat ben ik er blij mee en wat knapt de caravan er van op! Ze lijkt ineens ook 2x zo groot en het oogt meteen lekker fris en licht. Als eerste heb ik alles goed geschuurd en ontvet, daarna 1 laag multi primer opgezet en vervolgens heb ik alles nog 2 keer afgelakt met een watergedragen verf in RAL 9010. De handgreepjes van de kastjes heb ik hergebruikt maar door ze matzwart te spuiten (spuitbus van de Action), krijgen ze meteen een heel andere look. 

Ook ligt er een nieuwe vloer in. Het vinyl met houtprint, lekker praktisch want je ziet er niets op, kocht ik bij Kwantum en heb ik op maat gemaakt m.b.v. de A4-tjes methode die beschreven staat op de caravanity site. 
Verder heeft mijn vader een nieuw tafeltje gemaakt van multiplex. De oude had de vorige eigenaar helaas gehalveerd en aangezien wij graag rondtrekken en we dus het slaapgedeelte van de meiden ook weleens ombouwen tot zitgedeelte, wilde ik wel graag een volwaardige tafel. Het onderstel van de oude tafel is hergebruikt. 

Online heb ik nieuw schuimrubber op maat besteld voor de zit- en rugkussens en de stof voor de hoezen  heb ik weer bij Kwantum gekocht.  Het naaiwerk van de kussenhoezen heb ik uitbesteed aan iemand met een naaiatelier. Ik wilde perse ritsen in de hoezen aangezien dat wel handig is met 3 kids die nog wel eens knoeien, zo kan ik ze ook wassen, maar ritsen inzetten is niet aan mij besteed vandaar de keus om dit klusje uit te besteden.

Ik heb een vliegengordijn gemaakt van kanten kant-en-klaar gordijnen van Ikea. Ik heb ze op maat gemaakt dmv strijkband wat ook verkrijgbaar is bij Ikea. Ideaal want er komt geen naaimachine aan te pas!

Het keukentje is opgepimpt met plakfolie: de achterwand heeft een steigerhout look,  de afdekplaten van het keukentje een betonlook en het keukendeurtje onderin heeft een gezellig printje met boomstammetjes gekregen. Ook heb ik meteen 2 stangen opgehangen voor keukengerei en handdoeken. Het enige wat toen nog overbleef, was de styling; het állerleukste gedeelte als je het mij vraagt. Gezellig beddengoed, wat kussentjes, een schapenvachtje, posters,  (nep)plantjes en mooie gehaakte deken die mijn moeder speciaal voor mij heeft gemaakt zorgen voor sfeer en maken het geheel helemaal af!

Hanglamp is van Ikea, treklampje vooraan komt van de Hema en is ideaal want het werkt op batterijen. Posters en pannenlappen van Zusss.
De wandhanger en vlaggenlijn voor het raam heb ik zelf gehaakt, de lamp is ‘lamp Storm’ van Caravanity
De lampjes komen van Ikea, net als de schapenvacht.

Al met al was het best een klus  deze make-over maar ik heb er met heel veel plezier aan gewerkt en ben ontzettend blij met het resultaat. Ik hoop dat ik er, samen met mijn gezin, nog veel mooie herinneringen mee mag maken! Komend seizoen gaat ons adriaatje in elk geval mee op avontuur in Slovenië.  

Caravanity heeft ook een leuk stuk geschreven over onze caravan. Wil je het lezen, neem dan hier een kijkje!

Plantenhanger lag te verstoffen in onze garage en heeft hier een nieuw plekje gevonden. Hoesje voor het (nep)plantje van Ikea heb ik zelf gehaakt.

12 gedachten over “Our happy home on wheels!

  1. Wat een leuk stuk….. hoe je het hebt beschreven! En wat ziet het er goed uit….. zo gezellig en mooi! Is aan jou wel besteedt……
    Een flinke klus maar jullie tweede huis is klaar voor vertrek!
    Fijne vakanties ermee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s