10 redenen waarom Praag met kinderen een goed idee is

Een week voor de carnavalsvakantie van start gaat, is er nog geen vakantie geboekt maar we willen er wel graag nog even tussenuit. 1 of 2 dagen carnaval vieren vinden wij wel genoeg dus is er nog een week over om lekker op pad te gaan. Nadat verschillende bestemmingen zoals Berlijn en Londen de revue zijn gepasseerd, kiezen we voor Praag. Het staat al tijden op ons lijstje vanwege het prachtige historische centrum, is goed aan te rijden met de auto in zo’n 8 uur en is redelijk budget vriendelijk.

Een rondje booking.com levert ons meteen een geweldig appartement op! Voor welgeteld €232,50 (last minute aanbieding febr. 2018) slapen we 5 nachten in een prachtig 10-persoons appartement in een historisch gebouw naast het Dansende Huis, een van de toeristische trekpleisters van Praag. Denk aan hoge plafonds met ornamenten, en-suite deuren en mozaïekvloeren! Oooo daar gaat mijn interieur hart sneller van kloppen! Enige minpuntje: er is geen lift dus je moet wel een luie, brede trap op met je koffers en buggy. Wij vonden dat geen probleem maar wellicht dat dit voor jou anders is. 

Ons geweldige appartement op een top locatie

Na een vlotte reis met welgeteld 2 stops waarvan 1 bij de grens om een Vignet te kopen (10-daags vignet voor Tsjechië kost CZK 310, ongeveer 12 EUR), komen we vroeg in de middag aan bij ons appartement. We besluiten eerst de auto uit te pakken, alles een plekje te geven en rustig bij te komen van de reis. De auto parkeren we na het uitpakken in een parkeergarage even verderop (Deze kosten komen er wel nog bij. Dit heeft ons voor 6 dagen zo’n €100,- gekost). De komende dagen verkennen wij Praag. Hieronder mijn 10 tips voor een geslaagde citytrip met je kroost. 

Uitzicht vanuit het appartement
De volgende ochtend wakker worden met dun laagje sneeuw!

  1. Bekijk de wisseling van de wacht bij de Praagse Burcht 

De Praagse Burcht is eigenlijk geen gebouw zoals je verwacht maar een verzameling kerken, paleizen, torens, musea, tuinen en zelfs woningen allemaal gesitueerd binnen de muur. Het burcht complex is van bijna elk plekje in Praag te zien en is erg fotogeniek. Vooral ’s avonds, met een verlichte burcht, is dit een adembenemend gezicht. Dagelijks vindt er elk uur een wisseling van de wacht plaats maar om 12 uur is de wisseling altijd met een ceremonie. Erg indrukwekkend vonden onze meiden al die marcherende mannen met lange jassen, bontmutsen en grote geweren ! 

Onderweg van het tramhalte naar de Praagse Burcht
Marcherende wachters… Spannend!
Straatjes en trappen binnen de muren van de Burcht

2. Ga met het kabeltreintje naar de top van de Petřín Heuvel

Je kunt natuurlijk helemaal naar boven wandelen maar hoe leuk is het voor kinderen om vanaf de straat Ujezd in de wijk Mala Strana een kabeltreintje te nemen wat je helemaal naar boven brengt tot de top van de Petřín Heuvel. Tramlijn 22, die je langs vele bezienswaardigheden in het centrum van Praag voert, stopt hier ook. In de automaat beneden koop je heel makkelijk kaartjes en elke 10 tot 20 minuten vertrekt er wel een treintje. De kaartjes zijn maar een bepaalde tijd geldig. Kijk daar goed naar en zorg dat je op tijd terug gaat naar beneden of koop nieuwe kaartjes. Ze controleren namelijk regelmatig als je beneden uitstapt. Eenmaal boven wachten prachtig verzorgde parken en tuinen met fruitbomen op je, een heerlijke oase van rust in de drukte van de stad. 

Het kabeltreintje wat je naar de top van de heuvel brengt
Uitzicht op weg naar boven, in de verte de Praagse Burcht

3. Beklim de Petřín toren

Als je dan toch boven op de Petřín heuvel bent, beklim de ruim 60 meter hoge uitkijktoren! Het gebouw is geïnspireerd op het ontwerp van de Eiffeltoren alleen is de Petřín toren een stukje kleiner. De toppen liggen wel ongeveer op dezelfde hoogte aangezien de Petřín toren op een heuvel staat. Je kunt kiezen om de 299 treden te beklimmen naar het uitzichtplateau in de openlucht of je neemt de lift. Boven heb je een prachtig uitzicht over de oude stad met zijn elegante torenspitsen.

Ons lieve kleine Kaatje

4. Bezoek het Spiegeldoolhof 

Naast de Petřín toren vind je ook het Spiegeldoolhof. De ingang van het doolhof is een nabootsing van een middeleeuwse poort met ophaalbrug. Alleen al dat is leuk! Binnen lijkt het door alle spiegels of je door een wir war van paden loopt maar dat valt alles mee. De weg zal je er niet kwijtraken maar misschien stoot je wel je neus. Behalve het doolhof vind je hier ook een zaal met lachspiegels. Gegarandeerd lol! 

5. Las een pauze in bij het Výtopna Railway restaurant

Stop voor een lekkere lunch of een drankje bij dit leuke tentje aan het Wenceslausplein. Je drankje wordt op een goederenwagon van een miniatuurtrein naar je tafel gebracht. De spoorbaan gaat onder tunnels door, passeert rotsen en komt langs een meertje. Ieder treintje heeft een naam en elke tafel is een station. Wanneer de trein afslaat naar je tafel, knipperen de lichten. Als de trein dan stilstaat, neem je de glazen eruit. De lichten gaan weer aan en de lege trein vertrekt. Na verloop van tijd komt er weer een treintje naar je tafel om de lege glazen op te halen. Bij onze meiden was dit een dikke hit! 

Een superleuke plek voor een pauze

6. Dwaal door de Praagse Burcht en waan je eeuwen terug in de tijd.

Zoals ik al eerder benoemde, is de Praagse Burcht geen gebouw maar een heel complex. Je kunt hier heerlijk struinen door alle kleine straatjes en klimmen op de vele trappen. Overal is wel wat te zien of zijn er hoekjes om je te verstoppen. Door de ligging op een heuvel, heb je steeds prachtige uitzichten over de stad. Om de Praagse Burcht te bereiken, kun je het beste tramlijn 22 nemen. Deze lijn voert je langs vele highlights in het centrum en kronkelt zich een weg naar boven richting de Praagse Burcht, ideaal om alles relaxed vanuit je stoel te bekijken. Stap uit bij halte Prazský Hrad bovenaan de heuvel, vlakbij de hoofdingang van de Burcht.. Eenmaal boven aangekomen, zonder gezeur over pijnlijke benen, hebben onze meiden nog alle energie over om een avontuurlijke wandeling te maken door de pittoreske straatjes, trappen te beklimmen en een echt kanon te zien, spannend! ‘wow mam, bestaan kanonnen dan écht?!’ Nog leuker was om door de gaten in de oude muur te spieken. Als je op pad bent met hele jonge kinderen die nog niet goed zelf kunnen lopen, neem dan een drager mee en vooral geen buggy. Daar heb je namelijk niets aan met alle trappen en keien.

Er vielen zelfs wat vlokjes sneeuw
Prachtige uitzichten…
Klimmen en afdalen over de trappen van de Burcht

7. Breng een bezoek aan Praha Zoo 

Wat een verrassing, deze ontzettend mooie, uitgebreide dierentuin. Met recht behoort hij tot de beste van Europa. Er is o.a. een olifanten vallei, een Afrikaanse Savanne, een terrarium en een Indonesische jungle! Alle grote dieren zoals leeuwen, tijgers, nijlpaarden en zelfs ijsberen kun je er vinden. Naast het bekijken van de mooie natuurlijke dierenverblijven is het heerlijk om over de met veel groen omgeven paden te wandelen. De dierentuin ligt aan de rand van de stad en is prima te bereiken met het openbaar vervoer of zelfs met een stoomboot! De toegangsprijzen zijn heel betaalbaar: een familieticket voor 2 volwassenen met 2 kinderen tussen de 3 en 12 jaar kost CZK 600 (zo’n 23 EUR met de huidige wisselkoers, febr 2018). Je kunt jezelf er met gemak een hele dag vermaken. Naast de dieren zijn er ook leuke, uitdagende speeltuinen te vinden zoals die bij Bororo Reserve met een heel gaaf klimparcours. 

Er zat gelukkig een hele dikke glasplaat tussen mij en dit prachtige dier… 3 tellen later sprong hij naar voren en zei hij hap

8. Maak een ritje in de draaimolen van de mooie speelgoedwinkel Hamley’s 

Hamley’s is méér dan alleen een speelgoedwinkel, je stapt binnen in een kleurrijke, magische wereld vol met speelgoed, leuk voor kinderen van alle leeftijden. Het leuke van Hamley’s is dat je niet alleen kijkt en evt. koopt maar je ook met alles mag spelen. Zo is er een plek waar je allerlei creatieve materialen zoals kinetisch zand, klei en toverstiften kunt uitproberen, een afdeling met constructiemateriaal, een verdieping vol met poppen en poppenhuisattributen, een legoafdeling…eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het is wel te vinden op 1 van de verdiepingen. Maar dit is nog maar het begin want er worden regelmatig demonstraties gegeven (wij zagen een goochelaar!), er is een waterspeelplaats, een speeltuintje inclusief een hele toffe tunnelglijbaan tussen 2 verdiepingen en er is dus een draaimolen. Een échte draaimolen waar je een ritje in kunt maken! Onze kinderen hebben zich hier ruim 2 uur vermaakt en zelfs toen kregen wij ze nog niet mee.

Wat een feest deze winkel!
Overal mogen de kinderen mee spelen
Gave glijbaan tussen de verdiepingen

9. Proef de sfeer op het oude plein met zijn straatartiesten. 

De oude stad bestaat uit een netwerk van kronkelige straatjes, omgeven door prachtige oude bouwwerken. Het middelpunt is het Oude stadsplein met als toeristische trekpleisters o.a. het Astronomisch uurwerk en de Sint-Nicolaas kerk. Daarnaast is het een bijzonder sfeervol plein waar voor kinderen genoeg vermaak is. Zo vond je er tijdens ons verblijf Olaf (die van Anna en Elsa), meerdere ‘levende’ standbeelden en een man met een gigantische bellenblaas. Er is trouwens niet alleen vermaak te vinden op het Oude Plein, ook op de Karelsbrug vind je muzikanten, karikatuurtekenaars en poppentheater. 

Vermaak met een reusachtige bellenblaas op het sfeervolle Oude Plein
Er zijn helaas veel werkzaamheden gaande op het plein. Ook het Astronomisch uurwerk staat helemaal in de steigers en is daardoor helaas niet mooi op de foto te zetten.
Het Oude Plein in het schemerlicht, super sfeervol!

10. Maak een pitstop in de leuke speeltuin nabij het Dansende Huis tijdens een wandeling door de Oude Stad. 

Vlakbij ons appartement ligt het Dansende huis. Als je een stukje doorloopt richting de oude stad, kom je een aantal eilandjes tegen in de rivier de Moldau. Op een van die eilandjes ligt een leuke speeltuin. Vanaf ons appartement was dit zo’n 7 minuutjes lopen, ideaal dus. Het bijzondere aan deze plek is dat je omringt bent door water en een prachtig uitzicht hebt op de Praagse burcht en de Petřín uitkijktoren. De speeltuin ligt op een prima locatie om te combineren met rondje wandelen door de oude stad. In een ruime 10 minuten sta je op de iconische Karelsbrug, waar je overigens een heel mooi uitzicht op hebt als je vanaf de speeltuin langs de waterkant richting de oude stad wandelt. Loop nog eens 8 minuten verder en je staat op het oude stadplein met zijn leuke straatartiesten. Van daaruit is het nog zo’n 11 minuten wandelen naar het Wenceslausplein waar je kunt stoppen voor een hapje en drankje bij het Výtopna Railway restaurant (zie punt 5). En ook speelgoedwinkel Hamley’s ligt in de buurt, op zo’n 7 minuutjes wandelen vanaf Wenceslausplein. Echt een ideaal rondje voor zowel kinderen als ouders van in totaal een ruime 3 km. Van daaruit kun je terug naar je accommodatie wandelen of je maakt een ritje met het openbaar vervoer, een leuke activiteit om mee af te sluiten.

Route vanaf het Dansende Huis door de oude stad
Het ‘dansende’ huis
Wandelen van de speeltuin richting de oude stad geeft je een prachtig uitzicht op de Karelsbrug
Foto genomen op de Karelsbrug

Deze 10 punten zijn maar een paar redenen waardoor onze stedentrip in Praag met 3 jonge kinderen (2, 5 en 7 jaar) echt een succes was, maar zijn er nog wel meer redenen te bedenken. Wat dacht je van een ritje met de metro of tram? Of een bezoekje aan het Speelgoedmuseum? Een andere fijne bijkomstigheid van deze stad is dat je als ouder onderweg echt kunt genieten van het goed bewaard gebleven historische centrum en de fijne sfeer die deze prachtige stad te bieden heeft. Wij vonden het meer dan de moeite waard! Bewegende beelden zien van onze citytrip? Neem dan hier een kijkje.

Een citytrip met kids is zo leuk!

Een gedachte over “10 redenen waarom Praag met kinderen een goed idee is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s