De Jungfrau regio in Zwitserland: verblijf, wandelen, uitjes en praktische tips.

In de zomer van 2020 maakten wij een reis van 4 weken door Europa. We legden niets vast en vertrokken met alleen een globaal plan in ons hoofd. Vanwege de Covid-19 pandemie had plannen toch weinig zin. Elke week veranderde er wel weer wat en openden of sloten landsgrenzen. Dus in plaats van telkens gestrest onze plannen te wijzigen, besloten we om maar te kijken waar het lot ons bracht! Wel een tikje spannend want zou reizen op de bonnefooi midden in het hoogseizoen wel zo handig zijn..? Gelukkig bleek dat makkelijk te kunnen en hebben we juist doordat we onderweg alle vrijheid hadden een super toffe en afwisselende reis gemaakt! Zo belandden we ook in het schitterende Zwitserland. Een land wat ons echt omver heeft geblazen met haar schoonheid. Wij zijn super enthousiast geworden en gaan zeker ooit terug om meer van dit land te ontdekken. Wij kampeerden in de Jungfrau regio, in het pittoreske dorpje Lauterbrunnen om precies te zijn. Dit is gelegen in het zuidelijke Alpen gedeelte van het kanton Bern. In dit blog vertel ik je meer over uitjes en wandelingen in de omgeving en geef ik wat praktische kortingstips.

Het pittoreske kerkje van Lauterbrunnen met op de achtergrond de Staubbachwaterval

Accomodatie

Na wat campings bezocht te hebben die niet helemaal naar onze zin zijn, rijden we toch maar naar Camping Jungfrau in Lauterbrunnen. Deze camping stond eigenlijk bovenaan mijn lijstje vanwege de schitterende en gunstige ligging maar na een belletje richting de camping hadden we de hoop op een plekje al bijna opgegeven. Volgens de vriendelijke receptiedame was het nagenoeg vol en hadden we niet veel kans op een plek als we begin van de middag zouden arriveren… Toch gingen we heel eigenwijs die kant op en bij aankomst hadden we geluk! Er was nog net een mooi plekje vrij voor ons waar we uiteindelijk 6 nachten zijn gebleven!  

De camping is gesitueerd op 800m hoogte tussen steile rotswanden met schitterend uitzicht op (besneeuwde) bergtoppen en de Staubbach waterval en heeft goede ligging t.o.v. het centrum van Lauterbrunnen. In 15 minuutjes wandel je naar het treinstation of de kabelbaan van waar je alle kanten op kunt. Het is een overzichtelijke camping met faciliteiten als een keuken waar je gebruik van kunt maken, een goed restaurant en bar, een gezellige huiskamer en een receptie met vriendelijk personeel wat echt heel goed op de hoogte is van de wandelmogelijkheden, uitjes en kortingspassen in de omgeving. Voor kinderen is er een speeltuintje met springkussen. Er is geen zwembad aanwezig maar dat hebben wij niet gemist. In Lauterbrunnen zit een openbaar zwembad waar wij zijn gaan plonsen maar daarover later meer. Op de camping zijn ook een aantal simpele accommodaties te huur. 

Het uitzicht op de Staubbachwaterval vanaf de caravan. De sterrenhemel was magisch!

Kortingspassen

Zwitserland is geen goedkoop land. De prijzen voor een kampeerplaats vond ik te overzien (wij betaalden ongeveer €65,- all-in per nacht voor een kampeerplaats voor ons 5en) maar verder is het toch wel prijzig. De boodschappen zijn duur en tickets voor kabelbanen zijn ook niet goedkoop. Maar goed nieuws! In Zwitserland zijn allerlei kortingspassen te koop voor het openbaar vervoer, uitjes en de kabelbanen en daarmee kun je veel geld besparen. Maar eerlijk is eerlijk: tijdens mijn voorbereiding op internet voor onze reis door Zwitserland, zag ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer! Zo is er een Swiss Travel Pass, een Half Fare Travelcard en zijn er Regionaalpassen en Gästekarten. Het loont echt om even te kijken hoe het zit met kortingen. Vaak kunnen ze je bij jouw accommodatie of het plaatselijke VVV kantoor je wel helpen. Het is teveel informatie om het hier helemaal uit te schrijven en bovendien is het voor iedereen weer anders wat nu voordeliger is. Het beste is om een overzicht te maken van dingen die je wilt doen en aan de hand daarvan kun je kijken welke kaart er het beste bij je past. Misschien kom je er uiteindelijk wel achter dat geen kaart kopen het voordeligste is zoals bij ons het geval was. Wij bleken met losse kaartjes en de korting die we kregen met de Gästekarte goedkoper uit te zijn voor onze activiteiten. De Gästekarte krijg je gratis bij een overnachting in de regio en geeft je korting op kabelbaantarieven en allerlei leuke uitjes.  Een andere reden die voor ons meetelde om bijvoorbeeld niet voor een 3-daagse Regionaalpas te kiezen, is dat je dan verplicht bent om 3 aaneengesloten dagen alle dingen te doen die op je lijstje staan. Wij spreiden dat liever een beetje zodat we tussendoor ook nog een rustdag hebben. 

Ik wil nog wel even de Junior-Karte benoemen omdat dit vaak de voordeligste keuze is als je met kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud reist. Voor kinderen binnen deze leeftijdscategorie betaal je eenmalig CHF 30,- voor een Junior-Karte en dan kunnen ze een heel jaar gratis reizen met alle treinen, bussen en kabelbanen door heel Zwitserland MITS vergezeld door een ouder die in het bezit is van een geldig ticket of pas. LET OP! Er gelden uitzonderingen voor sommige regionale passen die niet als geldig vervoersbewijs gecombineerd mogen worden met de Junior-Karte (de Berner Oberland Regional-Pass is hier een voorbeeld van). Zonder Junior-Karte betalen kinderen van 6 t/m 15 jaar het halve tarief van een volwassene en t/m 5 jaar zijn kinderen altijd gratis. Een ander leuk weetje voor gezinnen met 3 of meer kinderen: De Junior-Karte koop je alleen voor het eerste en tweede kind. Een derde/vierde/enz kind is altijd gratis! 

Uitjes in de omgeving 

  • Bezoek de top van de 2970 meter hoge Schildhorn

 Boven op de top van deze bergreus heb je een fantastisch 360 graden uitzicht op wel 200 bergtoppen. Het zwarte woud en de Mont Blanc zijn op heldere dagen zelfs te zien. Om er te komen neem je vanaf het grondstation in het plaatje Stechelberg (10 min met de auto vanaf Lauterbrunnen, er is genoeg parkeerplaats bij het startpunt van de gondel, ook voor campers, of je neemt bus 141) de gondel in 4 delen omhoog naar de top van de Schildhorn. Vanuit Stechelberg ga je eerst naar Gimmelwald (niet te verwarren met Grindelwald), dan verder naar Mürren waar je weer overstapt op de grondel naar Birg en vervolgens stap je op uit op de top van de Schilthorn. Klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Alle verbindingen sluiten perfect op elkaar aan dus je loopt zo van de ene gondel in de andere. 

Het uitzicht vanuit de gondel

Eenmaal boven kun je vrij rondlopen op het platform en genieten van de schitterende uitzichten om je heen. Ik voelde me hier letterlijk ‘on top of the world’! Wat zorgden die enorme bergreuzen er tegelijkertijd voor dat ik mezelf zo nietig voelde… Ik vond het echt een toffe ervaring die ik niet had willen missen! Het is zeker de moeite waard om een stukje van het platform af, de berg op te lopen. Strijk neer in een van de view lounges en geniet in alle rust van je zelf meegebrachte lunch met fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Wij zagen in de verte zelfs 2 steenbokken lopen!  Een ander alternatief is om iets te eten in het 360˚panorama restaurant ‘Piz Gloria’. Dit draaiende restaurant biedt de mooiste uitzichten op de bergtoppen terwijl je geniet van je maaltijd. In 45 minuten draai je 360˚rond.  Sinds kort is er ook de ‘Touch of Snow’. 365 dagen per jaar kun je hier sneeuw van dichtbij ervaren.  Het is een afgezet stuk waar je de sneeuw kunt beleven. Als je het mij vraagt, was dat vooral leuk voor de kinderen. Ik vond het persoonlijk niet zo heel bijzonder met de wetenschap dat dit gemaakt is door de mens en niet natuurlijk is. Je kunt even door de sneeuw lopen en er een sneeuwballen gevecht houden. Of je gooit de sneeuwballen zo ver mogelijk de diepte in… Wie kan er het verste gooien?!? 

Panorama Restaurant Piz Gloria

Bond World 007

De Schilthorn Piz Gloria heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan James Bond. In 1968-’69 is de bergtop als filmdecor gebruikt in de Bondfilm ‘On Her Majesty’s Secret Service’. Er is zelfs een 007 interactieve tentoonstelling waarvan de toegang inclusief is bij je ticket naar de Schilthorn. Leuk om even doorheen te wandelen.  

Daal je vanaf de Schildhorn één station naar beneden af, dan kom je uit bij Birg. Een toffe plek waar je de Thrill Walk vindt! Als je geen hoogtevrees hebt, is dit zeker een aanrader. Langs de rotsen is een wandelpad gecreëerd van waar je de mooiste uitzichten hebt. Onderweg loop je over een glazen bodem met onder je niets als diepte. Je komt ook een aantal uitdagingen tegen die je kunt nemen. Onze  meiden vonden het supertof om over het koord te balanceren en door een tunnel te kruipen van gaas! Wij hebben daarvoor bedankt en zijn ‘gewoon’ over het pad gelopen met de glazen bodem. Deze Thrill Walk is inbegrepen bij je ticket voor de kabelbaan. 

Daal je nog twee stations verder af, vind je bij station Gimmelwald een kleine maar leuke speeltuin. De volgende gondel brengt je weer naar het dalstation Stechelberg. Van daaruit is het leuk om nog een bezoek te brengen aan de Trümmelbachfalle.

Kosten: Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: dit is geen goedkoop uitje! Als je zonder kortingen vanuit Stechelberg naar de top van de Schilthorn wil reizen kost dat CHF 108,- per persoon voor een retourtje. Voor kinderen van 6-15 jaar kost het de helft; CHF 54,-. Gelukkig zijn er wel manieren om kosten te besparen. Zo krijg je op vertoon van je Gästekarte 30% korting op de ticketprijs. Onze kinderen mochten gratis reizen omdat we voor hun een Juniorkarte hadden gekocht. En we hadden nog een mooi voordeel: toevallig was Joris jarig in de week dat wij in Zwitserland waren. De avond voor ons bezoek aan de Schilthorn waren we online nog wat laatste info aan het opzoeken en lazen we dat je op de dag van je verjaardag gratis naar boven mocht! Daar hebben we dus mooi gebruik van gemaakt. Wat eigenlijk CHF 324,- zou hebben gekost zonder korting, kostte ons nu nog maar CHF 75,60 met het hele gezin! 

  • Verwonder je over de kracht van water bij de Trummelbachfalle

Bij de Trümmelbachfalle zie je hoe tien watervallen in het binnenste van een berg met veel geweld en lawaai naar beneden storten. Je stapt eerst in een lift die je omhoog brengt naar het midden van de berg. Vanuit hier loop je tussen de rotsen door over paden en trappen omhoog naar waterval 6 t/m 10. Tussen de rotsen is het vrij fris en kun je een beetje nat worden van alle nevel. Een regenjas is geen overbodige luxe. Als je bovenaan bij waterval nummer 10 bent aangekomen loop je dezelfde weg weer terug naar beneden en zie je ook waterval 1 t/m 5 welke je ‘gemist’ heb door de lift omhoog te nemen. De watervallen worden gevormd door het smeltwater van de bergen Mönch, Eiger en de Jungfrau. Heel indrukwekkend om te zien met hoeveel kracht al dat water naar beneden stort. 

Het laatste stuk naar beneden heb je zicht op de vallei en de watervallen

De Trümmelbachfalle zijn makkelijk te bereiken vanuit Lauterbrunnen. Je kunt er in 45 minuten naartoe lopen of je neemt de bus. Met de auto ben je er binnen een kleine 10 minuten en je kunt er gratis parkeren. Dit uitje is ook goed te combineren met een bezoek aan de Schilthorn. Op de weg terug van Stechelberg naar Lauterbrunnen kom je er langs. 

Kosten:CHF 11,- voor volwassenen (op vertoon van je Gästekarte CHF 10,-) en CHF 4,- voor kinderen tussen de 6-15 jaar.

  • Plonsen in het plaatselijke zwembad van Lauterbrunnen

Dit vonden wij zo’n leuk uitje! Het zwembad is te voet te bereiken vanaf de camping (15 minuutjes wandelen) en heeft een schitterende ligging! Al dobberend op een van de grote banden heb je als achtergrond decor hoge rotswanden, besneeuwde bergtoppen en uitzicht op de iconische Staubbachwaterval die ook de cover van de Lonely Planet reisgids siert. Het is een verwarmd zwembad (watertemperatuur van 23 a 24 graden) met een glijbaantje en leuke speelattributen in het water. Over de breedte van het zwembad is een band gespannen waar je op kunt balanceren, voor de allerkleinsten is er een pierenbadje, staat er een trampoline en een tafelvoetbalspel. Simpel maar echt super vanwege de ligging en het lokale karakter! 

Kosten:CHF 6,- voor volwassenen (met Gästekarte CHF 5,-) en CHF 4,- voor kinderen tussen de 6-15 jaar  (met Gästekarte CHF 3,-).

  • Neem een kijkje achter de iconische Staubbachwaterval.

Als je Lauterbrunnen binnen rijdt kun je er niet omheen: van verre zie je deze 300 m hoge waterval al langs de rotsenmuur naar beneden vallen! Met de pittoreske huisjes en het dorpskerkje van Lauterbrunnen op de voorgrond een prachtige eerste indruk. Vanaf de voet van de waterval loopt een steil pad omhoog wat je naar een tunnel brengt die de berg in loopt. Via een aantal trappen kom je bij een uitzichtpunt achter de waterval uit. Het is een beetje afhankelijk van het moment van je bezoek of je veel water naar beneden ziet komen of slechts wat vernevelingen. Wij waren er in de zomer na een aantal zonnige dagen en de hoeveelheid water was niet heel spectaculair meer. Maar het is hoe dan ook de moeite waard om even te gaan kijken bij deze op één na hoogste waterval van Zwitserland. De naam van de waterval verwijst naar het woord ‘verneveling’. En dat maakt deze waterval ook speciaal. Hij verstuift als het ware terwijl hij naar beneden stort.

  • Zwemmen bij het Bödelibad in Interlaken

Stel je verblijft in de Lauterbrunnen vallei en het weer zit een dag niet helemaal mee. Check dan vooral ook de weersvoorspelling in de omliggende dorpjes en Interlaken. Het kan namelijk zomaar zijn dat die regenbui heel plaatselijk is. Dit was ook bij ons het geval. Nadat we terugkwamen van een wandeling in de bergen, regende het in Lauterbrunnen. We hadden weinig zin om de rest van de dag in de caravan of onder de luifel door te brengen. Na een snelle blik op de weerapp bleek het in Interlaken gewoon 30 graden en zonnig te zijn. Op naar een tof zwembad daar! We kwam uit bij het Bodelibad. De kids waren helemaal door het dolle want er is een glijbaan en een duiktoren met wel 6 verschillende duikplanken in dat zwembad te vinden! We hebben een heerlijke middag gehad in dit  mooie, verzorgde zwembad. Voor de allerkleinsten is er een pierenbadje. 

Kosten: CHF 6,50 voor volwassenen / CHF 3,50 6-15 jaar. LET OP! Als je verblijft op een camping in Interlaken, bijvoorbeeld op Manor Farm, mag je gratis komen zwemmen in dit zwembad! Er is ook een binnenbad maar daarvoor betaal je apart. 

  • Maak een mooie wandeling hoog in de Alpen

Als je in Zwitserland bent, mag dit eigenlijk niet op je lijstje ontbreken. Wij zijn echt omver geblazen door het natuurschoon van dit land en dan met name tijdens onze wandelingen hoog in de bergen. Uitzichten op betoverende besneeuwde bergtoppen, blauwe meren, sprookjesachtige valleien en groene alpenweides wisselen elkaar in rap tempo af. Daarnaast is het al een hele toffe ervaring an sich om met een kabelbaan of trein hoog de bergen in te gaan. Ook met (kleine) kinderen is dit zeker goed te doen want er zijn genoeg wandelpaden buggy proof en er zijn vele speeltuinen hoog in de bergen te vinden. Zeker doen dus als je in Zwitserland bent! Ik heb hier een apart blog geschreven over de wandelingen in deze omgeving. In mijn Instagram highlights vind je meer foto’s en video’s over dit mooie stukje Zwitserland

Wij hebben maar een kleine week de tijd gehad om dit schitterende deel van Zwitserland te ontdekken. Veel te kort als je het mij vraagt! De omgeving van de Thunersee en de Brienzersee staat nog op het lijstje om verder te ontdekken bij een volgend bezoek aan deze regio. Ook de stad Interlaken en het dorpje Brienz met zijn traditionele Alpen huisjes en stoomtrein staan dan zeker op de planning. Mocht je in Brienz zijn, vergeet dan zeker niet om door het fotogenieke straatje Brunngasse te wandelen. Houten huisjes versiert met houtsnijwerk, geraniums aan alle balkonnetjes… het ene huisje schijnt nog mooier te zijn dan het andere en het straatje zal niet voor niets verkozen zijn tot mooiste straatje van Europa. 

In Brienz vind je ook Ballenberg, het Zwitsers openluchtmuseum. In dit park vind je meer dan 100 originele historische huizen, tuinen, velden en ambachten. In veel huisjes zijn ook daadwerkelijk mensen aan het werk. Van een bakker en kaasmaker tot weefster en smid. Alles gebeurt op de traditionele manier en je hebt ter plekke een ruime keus uit ambachtelijke producten zoals gerookte ham, worst, alpenkaas en op hout gebakken brood.  Meerdere malen per dag worden er demonstraties en workshops georganiseerd,  je vindt er een speeltuin en bijna 250 boerderijdieren. Er zijn historische spelletjes uit te proberen en er is een ‘hands-on’ huis waar alles aan te raken en uit te testen is. Tip: neem je eigen bbq-pakket mee en geniet bij één van de bbq-plaatsen in dit openluchtmuseum.

De treinrit naar Jungfraujoch is ook nog een ervaring die ik zeker ooit van mijn lijstje wil strepen. Gelegen op 3454m is dit het hoogste treinstation van Europa. De treinrit naar dit station is een klassieke Zwitserland ervaring met zicht op de ijzige wildernis hoog in de bergen. Onderweg kom je langs de Aletsch gletsjer, welke op de Unesco World Heritage lijst staat en met 23 km de langste gletsjer is van de Alpen.   

Jammergenoeg was er ook geen tijd meer voor het Verkehrshaus in Luzern. Dit museum ligt net wat verder weg, vanuit Lauterbrunnen 1.15u rijden, maar schijnt echt de moeite waard te zijn! Dit museum is veel meer dan alleen de geschiedenis van vervoer. Het is super interactief en fantastisch om met kinderen te bezoeken. Er zijn modelspoorbanen, echte stoomlocomotieven, een vliegtuig- en helikoptersimulator en je kunt een crashtest doen… zomaar een kleine greep uit de dingen die daar te doen zijn! Ook leuk om te combineren met een bezoekje aan de fraaie stad Luzern, gelegen aan de Vierwaldstättersee. 

Kortom: genoeg redenen om nog eens terug te gaan! 

De wandeling naar de Bachalpsee

*Alle tarieven vermeld in dit blog zijn uit 2020.

2 gedachten over “De Jungfrau regio in Zwitserland: verblijf, wandelen, uitjes en praktische tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s