Een weekend op pad in veelzijdig Drenthe

In de herfst zijn we, na onze wereldreis in de eerste helft van het jaar, een weekend op pad gegaan in eigen land. Op uitnodiging van OerDrenthe maken we de reis uit Zuid-Nederland naar de mooie provincie Drenthe. We overnachten dit weekend op vakantiepark Drouwenerzand en slapen letterlijk op hoogte in een boomhut die van alle gemakken is voorzien.

Boomhut Drouwenerzand is gebouwd tijdens het Zapp tv programma ‘De Boomhut Battle’

Bij het vakantiepark kun je naast het huren van de boomhut ook overnachten in bungalows, lodges en is er een camping.  Het Drouwenerzand attractie park ligt naast de boomhut en is van april tot oktober geopend en gratis toegankelijk bij een verblijf op het vakantiepark.

Na aankomst op vrijdagavond gaan we eten bij het op loopafstand gelegen restaurant Robin Hood Ribhouse.  Dit gezellige steakhouse is helemaal ingericht in middeleeuwse sferen, zelfs de bediening is  gekleed in stijl.  Naast heerlijk eten kun je, als je een arrangement boekt, ook je kunsten vertonen bij de Schutterij van Sherwood. Je wordt tijdens het eten opgehaald om in de schutterij verschillende wapens uit te proberen.  De kruis- en handboog waren favoriet en na even oefenen verdwenen de pijlen bijna in de roos! Een mooie onderbreking als je als gezin uit eten gaat in een restaurant.

Zaterdagochtend zijn we vroeg uit de veren want we gaan naar Natuurgebied Molenveld Exloo. Hier hebben we afgesproken met schaapsherder Nynke. Wij wandelen samen met Nynke, haar gezellige honden en de kudde Drentse heideschapen een stukje door het prachtige landschap.  Nynke loopt dagelijks vanuit de schaapskooi in het centrum van Exloo met de schapen en haar honden naar de hei. De kudde bestaat uit ongeveer 250 Drentse heide schapen. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe de honden de ‘baas’ zijn over de schapen en ze drijven over de hei. 

Na een mooie en interessante wandeling is het tijd voor lunch. Prachtig gelegen in de natuur komen we uit bij restaurant Poolshoogte, vernoemd naar de naastgelegen uitkijktoren.  Binnen is er speelgoed voor kinderen en kun je heerlijk lunchen. Wij gaan voor een lekkere salade en onze kinderen kiezen een pannenkoek en broodje warm vlees.

Met volle buiken gaan we terug richting het centrum van Exloo waar we verwacht worden bij Eko-Tours Exloo. We gaan in de middag op pad met een elektrische Eko-Explorer. Een soort golfkarretje welke we zelf mogen besturen. Gedurende 3 uur rijden we onder begeleiding van een enthousiaste gids door Geopark de Hondrug met onze elektrische bolide. Door een samenwerking tussen Eko-Tours en Staatsbosbeheer kunnen we in het bos op plekken komen waar je normaal niet zomaar mag komen. Heel tof! Tijdens de rit stoppen we op diverse plaatsen waar onze gids ontzettend veel weet te vertellen over het natuurgebied en de geschiedenis ervan. 

Om de dag lekker af te sluiten gaan we ’s avond eten in het centrum van Exloo bij Diner cafe Bussemaker Exloo.  Hier eten we een heerlijk 3 gangen diner. Onze kinderen gaan voor het kindermenu. TIP: Kies als dessert voor de proeverij. 

Zondag en alweer de laatste dag van ons weekend Drenthe. We nemen afscheid van de heerlijke boomhut en gaan op weg naar Natuurplaats Noordsche Veld. Dit is een superleuke plek waar je kunt spelen, proeven en ontdekken midden in de natuur. Binnen is het gezellig ingericht en kun je terecht voor een drankje lunch en informatie. Buiten zijn er volop mogelijkheden om te spelen en ontdekken. Er is speelnatuur, een laarzenpad en wij namen ook een kijkje bij de landgeiten. 

Eigenaresse Marianne vertelt ons dat er in elk seizoen leuke dingen te beleven zijn bij de natuurplaats zoals speurtochten en een laarzenpad. Wij zijn op zoek gegaan naar virtuele dierenkaarten met de ‘Perfect Earth Animal’ app.  De totale dierenapp route is 3 km maar je kunt er ook voor kiezen om maar een gedeelte hiervan te lopen.

Na een lekkere ochtend buiten gaan we op weg naar Veenhuizen om het gevangenismuseum te bezoeken maar eerst stoppen we bij het nabij gelegen Piepers en Paupers voor lunch.  Dit gezellige restaurantje is gevestigd in een oude molen.  Hier wordt dagelijks verse friet gemaakt van aardappels van een boer uit Veenhuizen. Bij de friet hebben we genoten van de vers gemaakte runderstoof en hebben we een keuze gemaakt uit de handgemaakte kroketten die ze in allerlei smaken verkopen. Bij Piepers en paupers vind je eerlijke producten op de kaart die zoveel mogelijk lokaal zijn ingekocht. Biologisch en zonder toegevoegde geur-, kleur of smaakstoffen en dat zie je zelfs terug in de drankjes op de kaart. 

Vol energie gaan we daarna naar het Gevangenismuseum Veenhuizen. Hier ontdek je op een interactieve manier alles over de geschiedenis van misdaad en straf. Wij hebben er voor gekozen om de speurtocht ‘de vloek van Veenhuizen’ te doen en kregen de opdracht om Gaius te bevrijden uit zijn verborgen cel. Ik ga er niet te veel over verklappen maar de opdracht is om woorden te zoeken/ontcijferen waarmee je de vloek kunt verbreken. Tijdens de speurtocht werden we meegenomen in de geschiedenis van de misdaad en straf. Van lijfstraffen in de vroegere jaren tot het moderne strafrecht; interactief en spannend! Onze meiden hebben genoten. TIP: Er is ook de mogelijkheid om een ritje te maken in een gevangenis bus.

Hierna zat het weekend er helaas weer op en zijn we richting huis gegaan. Wat hebben we genoten van Drenthe! Er is zoveel te zien en beleven dat we zeker terugkomen. Ondertussen staat ons volgende weekend Drenthe alweer gepland! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s