Slimme budgettips voor een reis door IJsland

‘Gaan jullie naar IJsland? Dat is echt een duur land!’ Dat is de zo’n beetje de meest gehoorde opmerking als ik vertel dat wij een reis  gaan maken door dit mooie land. En ja,  gelijk hebben ze wel…. IJsland is een prijzig land. De accommodaties zijn niet goedkoop, boodschappen doen is ook niet goedkoop en uit eten gaan al helemaal niet. Toch is het met een aantal tips goed mogelijk om niet bankroet te gaan als je besluit een reis te maken door IJsland. Ik som ze hieronder voor je op. 

Plan je reis buiten het hoogseizoen

Als je enigszins flexibel bent in data, kies dan voor een andere reisperiode dan de zomer. Alles is dan namelijk een stuk duurder. Zowel vluchten als huurauto’s en accommodaties zijn flink hoger geprijsd. Je kunt alleen al vele euro’s uitsparen door te kiezen voor bijvoorbeeld april, mei, september of oktober. Ook tijdens die maanden is IJsland prima te bereizen en daarbij is het ook nog eens veel minder druk overal, wat ook een hele fijne bijkomstigheid is. Wij zijn zelf tijdens de meivakantie in IJsland geweest (eind april, begin mei) en dat is prima bevallen. Je hebt je winterjas nog wel nodig en een muts/sjaal is handig vanwege koude wind maar de temperaturen zijn doorgaans boven het vriespunt. 

Tijdens walvissen spotten zijn mutsen, sjaal en handschoenen geen overbodige luxe!

Kies met zorg in wat voor type accommodatie je verblijft

Wij verbleven voornamelijk in cottages en een enkele keer in een appartement of guesthouse maar allemaal met kookfaciliteiten zodat je niet telkens verplicht uit eten moet. Hotels zijn naar ons idee het minst aantrekkelijk: de prijzen zijn vaak hoog en als je pech hebt moet je met 5 personen 2 kamers boeken en dan ben je er nog niet want je moet ook nog eten. Naast het kostenaspect vinden wij het ook fijn om wat leefruimte te hebben met onze kinderen. Zo hebben de meiden vaak gevoetbald, verstoppertje gespeeld of hadden ze plezier op wat speeltoestellen zoals schommels. 

Alle ruimte voor de meiden om te spelen
Gezellig knutselen in ons huisje

Boek zo min mogelijk excursies

Dit klinkt misschien gek want je wilt graag het land zien en gaat niet voor niets naar IJsland toch?! Dat snap ik helemaal maar het is heel goed mogelijk om dit op eigen houtje te doen. Soms kom je er niet onderuit, bijvoorbeeld als je walvissen wil gaan spotten. Maar wil je een dagtrip naar de Golden Circle vanuit Reykjavik doen? Touroperators vragen er grof geld voor maar je kunt prima met een huurauto die kant op. Het scheelt bergen met geld en met je eigen huurauto heb je veel meer vrijheid! Echt, je loopt leeg op de akelige bedragen die gevraagd worden voor sommige excursies. Verder bestaan de bezienswaardigheden en hotspots in IJsland voornamelijk uit natuur en dat is, op wat kleine bedragen na voor bijvoorbeeld parkeren, helemaal gratis!

Geysir, gelegen aan de Golden Circle
Zwemmen in een hotspring langs de kant van de weg…. Helemaal gratis en gegarandeerd een succes!

Denk goed na welke auto je huurt

Als vervolg op vorig punt: zonder huurauto ben je nergens in IJsland. Het openbaar vervoer buiten de steden is namelijk zeer gering. Maar je kunt wel een slimme keus maken in al het aanbod van huurauto’s. Denk daarbij goed na over een aantal punten en maak daarna je keuze. Welke reistijd ga je? Kan je alles wat je wilt zien met een gewone auto bereiken of heb je daar een 4WD voor nodig? Hoe groot moet de auto zijn, willen alle passagiers en bagage erin passen? Na bovenstaande punten in overweging te hebben genomen, huurden wij geen 4WD omdat het simpelweg niet nodig was voor onze plannen en het reisseizoen (lente). Ook hebben we gekozen voor een auto die precies groot genoeg was voor ons gezin van 5 plus bagage om de kosten zo laag mogelijk te houden. Je kunt ook nog een vergelijking maken tussen de verschillende verhuurbedrijven maar let daarbij wel goed op. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat een goedkope auto een niet goed dekkende verzekering heeft. Wij huurden daarom bij Sunny Cars, waar je een volledige dekking hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij het ophalen van onze huurauto kregen we een gratis upgrade naar een 4WD. Het was niet noodzakelijk geweest voor onze reisroute maar het was natuurlijk wel een fijne bijkomstigheid. 

Zorg voor een (offline) navigatie op je telefoon

Ook dit sluit aan bij het vorige punt. Het is namelijk niet nodig om een duur navigatiesysteem toe te voegen aan je huurauto. Je bent zo weer €100,- of meer verder terwijl je daar prima zelf voor kunt zorgen door de app ‘maps.me’ te downloaden op je telefoon. Thuis even voor vertrek de  kaart van het desbetreffende land downloaden en je bent klaar om offline te navigeren! Werkt super makkelijk en je bent niet afhankelijk van mobiel netwerk of Wi-Fi. Het is wel handig om een powerbank of autolader mee te nemen zodat je tijdig je telefoon kunt opladen want navigeren trekt de batterij van je mobiel snel leeg. 

Offline navigeren is appeltje-eitje met de app maps.me

Neem wat boodschapjes mee uit Nederland

Als je nog wat ruimte/gewicht over hebt in je koffer, neem dan wat boodschappen mee vanuit Nederland. Ik heb last minute nog wat pakjes aardappelpurree en soep meegenomen. Ook heb ik een voorraadje tussendoortjes zoals liga’s en repen ontbijtkoek in de koffer gegooid. Ik was er achteraf heel blij mee! Niet alleen vanwege de hoge prijzen van boodschappen in IJsland maar ik vond het ook erg handig dat je bij aankomst niet per direct met hongerige kinderen op zoek moet naar een supermarkt. 

Koop geen flessen water

Op weinig plekken in de wereld is het drinkwater zo schoon als in IJsland en je kunt dan ook met een gerust hart het water uit de kraan drinken. Ze zeggen dat je zelfs water uit de rivieren kunt drinken maar daar heb ik mij niet aan gewaagd. Wij namen vanuit Nederland een aantal lege dopper flessen mee en die vulden we elke dag voor we op pad gingen. Ook nog eens veel beter voor het milieu! 

Doe boodschappen en kook zelf! 

Misschien wel de allerbeste tip die ik je kan geven…. Haal boodschappen in de supermarkt en zorg zelf voor je ontbijt/lunch/diner. Uit eten gaan in IJsland is namelijk ontzettend duur! Voor een simpele pizza betaal je met gemak €20,- en voor een soepje heb ik op meerder plekken prijzen gezien van zo’n €14,-. En dan zijn dit nog maar simpele gerechtjes… Verder eet je niet 2 weken lang alleen maar pizza of fast food dus je kunt je voorstellen dat dit enorm in de kosten loopt met 5 personen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om hoofdzakelijk zelf te koken met een paar uitzonderingen. Zo hebben we heerlijk gesmuld van het buffet bij Laugarvatn Fontana Spa en zijn we in Kirkjubaejarklaustur gaan eten bij het leuke en hippe tentje Systrakaffi. Beide zijn echte aanraders, we hebben er heerlijk gegeten! Bovendien kunnen bij Fontana kinderen t/m 6 jaar gratis mee eten en heeft Systrakaffi een kinderkaart. 

Boodschappen kun je het beste kopen bij de Bónus, Nettó of Krónan. Dit zijn de meest budgetvriendelijke supermarkten. Ga in elk geval niet naar de 24/7 winkels want die zijn echt nóg veel duurder. Wij hebben daar op onze aankomstdag wel boodschappen gedaan (noodgedwongen want op eerste paasdag was er niets anders open) en mochten €80,- afrekenen voor 2 kleine tasjes boodschappen…. OEF!

Het sfeervolle en hippe tentje Glima, gelegen bij Geysir. Het nodigt ontzettend uit om hier neer te strijken voor een lunch of koffie maar die prijzen…. OEF!

 Alcohol

Als je echt niet zonder kan of wil dan kun je het beste wat flessen drank inslaan bij het duty free gedeelte op het vliegveld. Een biertje kost namelijk al gauw €10,- en een wijntje is vaak nog een stukje duurder… In IJsland wordt ook nauwelijks alcohol verkocht in de supermarkt. Het enige wat daar soms verkrijgbaar is, zijn biersoorten met een laag alcoholpercentage. Voor al het andere moet je naar een speciale staatsslijterij. 

Vlieg low-budget

Je zit maar 3 uur in het vliegtuig dus je kunt je afvragen of je daarvoor met een super de luxe airline moet vliegen… Via Skyscanner kun je heel gemakkelijk vluchten vergelijken. Als je een beetje flexibel bent met de vertrek-  en aankomstdag, kan dat heel lonend zijn. Helaas hebben wij onze tickets geboekt bij WOW-air, de budget tegenhanger van Icelandair. Toen wij onze tickets zo’n 10 maanden voor vertrek boekten, was er geen vuiltje aan de lucht. Ik heb wat research gedaan op internet en kwam tot de conclusie dat het een prima maatschappij was waar menigeen mee richting IJsland vliegt. Helaas is 2,5 week voor ons vertrek de luchtvaartmaatschappij failliet gegaan…. Weg geld, weg tickets…. Echt enorm balen! Ik had het de week ervoor een beetje zien aankomen toen er berichten in de media verschenen. Ik ben toen per direct op zoek gegaan naar nieuwe tickets om een plan B achter de hand te hebben mocht het echt fout gaan. Op het moment dat er in het nieuws kwam dat WOW-air echt failliet was en er geen redding zou komen in de vorm van een overname, heb ik meteen kunnen schakelen en nieuwe tickets geboekt die ondanks alles toch zeer betaalbaar waren. Weliswaar heb ik er heel lang naar moeten zoeken want zo kort van te voren en ook nog eens midden in een schoolvakantie zijn de prijzen van vluchten over het algemeen torenhoog. Ik heb 5 retourtickets naar Reykjavik kunnen boeken met vertrek vanaf Londen voor welgeteld €500,- incl al onze bagage, echt een bizar goede deal (dit is de prijs voor ons alle 5 in totaal)! We zijn de dag voor vertrek in zo’n 6 uur naar Londen gereden met onze eigen auto, waarvan we 1,5 uur met de ferry aan het varen waren. Echt prima te doen en ook nog leuk voor de kids! Aan boord hebben ze alle ruimte om even lekker rond te wandelen of een spelletje te spelen dus de tijd vliegt voorbij. Natuurlijk komen bovenop de ticketprijs nog wel de kosten van de ferry overtocht (€122,- retour Calais-Dover, geboekt via House of Britain) en een hotelovernachting (wij sliepen in het Hilton Garden Inn en betaalden in totaal €165,- voor een hotelovernachting, 2 weken de auto op lang parkeren en een taxiritje naar het vliegveld) maar dan nog was het echt een hele goede optie. Na deze hele ervaring heb ik mezelf wel even afgevraagd of ik ooit nog tickets bij een budget maatschappij zou boeken… Maar dat antwoord is kort: ja, dat zou ik zo weer doen. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat een luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Toen wij boekten, was er niets aan de hand, het was niet onze eigen schuld, we hadden dit op geen enkele manier kunnen weten of kunnen voorkomen. Doe wel wat research voor je boekt en als het rommelt of onrustig is, dan vooral ergens anders boeken. Budgetairline Transavia heeft op dit hele gebeuren ingespeeld en aangekondigd om vanaf de zomer te starten met vluchten tussen Amsterdam en Reykjavik. Meer daarover kun je hier lezen. 

*Gelukkig kregen wij tijdens onze vakantie bericht dat we alsnog het hele bedrag van de WOW-air tickets vergoed krijgen terwijl wij eigenlijk op niets hadden gerekend. Bij een faillissement is het namelijk in de meeste gevallen zo, dat je naar al je centen kunt fluiten. Hoe we het voor elkaar hebben gekregen om toch ons geld terug te krijgen, is weer een ander (lang) verhaal waar ik een heel blog over zou kunnen schrijven maar dat is wellicht iets voor een andere keer.  

De ferry van Calais naar Dover
De 3 uurtjes vliegen waren zo voorbij…

Dit waren mijn budgettips om een reis door IJsland betaalbaar te houden. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het je enthousiast maakt om ook te gaan!

Een gedachte over “Slimme budgettips voor een reis door IJsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s