Kopenhagen met kinderen

Op een warme avond tijdens onze zomervakantie, krijg ik het idee om in de herfstvakantie er nog even lekker op uit te trekken naar een leuke Europese stad. Zo werkt dat bij ons… nog tijdens een vakantie komen als vanzelf weer ideetjes boven borrelen voor een volgende vakantie…. Heerlijk om plannen te maken en weer iets in het vooruitzicht te hebben! Scandinavië trekt ons enorm dus de keus was al snel gemaakt om die kant op te gaan. Of de trip nu richting Oslo, Stockholm of Kopenhagen zou gaan, maakte mij niet zoveel uit maar gezien de kids maar een week herfstvakantie hebben en we het liefst met onze eigen auto wilden gaan, werd het Kopenhagen. Uiteindelijk is het een 9-daagse mini roadtrip geworden en hebben we naast Kopenhagen nog een aantal andere plekken aangedaan. We bekeken o.a. de mooie krijtrotsen van Møns Klint, crosten met onze auto over het strand op het eiland Rømø en we bezochten Legoland. 

–> Meer over onze route, bezienswaardigheden en accommodaties van deze reis lees je hier

De overtocht met de ferry… Eindeloos uitzicht over zee.

De reis

Om 4.30 gaat ons wekkertje. De auto staat gepakt klaar voor vertrek dus we trekken de meiden snel een makkelijke joggingbroek aan en gaan op weg. In ruim 8 uur, waarvan we 45 min op de ferry zitten van het Duitse Puttgarden naar het Deense Rødby, staan we hartje Kopenhagen in ons fijne, kindvriendelijke appartement. Terwijl de meiden spelen met het speelgoed in het appartement, laden wij snel de auto uit. Na een koffietje gaan we op pad met de elektrische bakfiets die in de parkeerkelder op ons staat te wachten. Wauw wat fijn is dit; meiden in de bak en hup daar gaan we,  glijdend over de brede, gladde fietspaden door het centrum van Kopenhagen. Wat een vrijheid! Terwijl de avond valt en het begint te schemeren, trekt het ene na het andere mooie historische gebouw aan ons voorbij. Gauw maken we nog een ommetje langs de prachtig verlichte ingang van een van de oudste pretparken ter wereld; Tivoli. De meiden blijven maar ooooo en aaaaa roepen en ik geef ze geen ongelijk, het is zó sfeervol! Vanwege Halloween is het park omgetoverd in een magische sfeer met heksen, pompoenen, fakkels en 1001 lampjes. Het liefst willen ze meteen naar binnen maar aangezien de wekker vanochtend al heel vroeg ging, besluiten we toch maar we om verderop in de week terug te gaan en lekker ons bed op te zoeken. 

* Bij ons appartement zaten fietsen inbegrepen maar ze zijn ook heel makkelijk te huren. De locals nemen ook graag de fiets en de brede geasfalteerde fietspaden in de stad lenen zich er uitstekend voor! Vrijwel alle bezienswaardigheden in het centrum zijn op fietsafstand en je beleeft en ziet op deze manier veel meer van de stad. Andere fijne bijkomstigheden: geen gezeur over zere benen van het lopen, je komt ‘tot de deur’ van elke bestemming en je hebt geen wachttijden voor bussen of trams.

Met de bakfiets door Kopenhagen… Super ideaal!
De ingang van pretpark Tivoli midden in de stad

Copenhagen Card

De volgende dagen ontdekken we de stad. We hebben thuis online al een Copenhagen Card aangeschaft. Doe dit wel tijdig want ze sturen de kaart per post naar je op. Met deze kaart heb je gratis toegang tot veel toeristische attracties in heel Kopenhagen, krijg je kortingen bij bepaalde bars, restaurants en sightseeing tours en is al het openbaar vervoer inbegrepen. Je hebt de keus uit een kaart voor 24, 48, 72 of 120 uur. Per volwassene mogen twee kinderen onder de 10 jaar gratis mee. Twijfel je of de kosten voor zo’n kaart eruit haalt? Op de Copenhagen Card website vind je een calculator om uit te rekenen of het rendabel is. Ook vind je daar alle info over prijzen, wat er inbegrepen is, waar te kopen/activeren etc. 

Bezienswaardigheden

We ervaren dat Kopenhagen een ontzettend kindvriendelijke stad is. In de 4 volle dagen dat wij in de stad zijn, bezoeken we het ene na het andere hoogtepunt. Ik som ze hieronder voor je op.

Rondvaart door het centrum

We kiezen ervoor om te starten met een rondvaart. Lekker vanaf het water met het zonnetje op onze snoet een eerste indruk krijgen van de stad blijkt een goed idee! We worden getrakteerd op mooie uitzichten zoals het futuristische Operagebouw maar ook zien we pittoreske oude, kleurrijke huizen. 

Strøget

We fietsen door naar Strøget, dé winkelpromenade van Kopenhagen. We slenteren door de straten en brengen bezoekjes aan een aantal toffe winkels zoals Hay Design en mijn favoriete winkel Dille & Kamille. Als interieurliefhebber kan ik mijn hart ophalen aan al dat moois! Voor de kinderen is er ook genoeg te beleven. Overal zie je straatartiesten en winkels zoals de Legostore en een Disneywinkel. Die werken als een magneet op onze dames! 

De legostore

Rundetaarn

Hierna hebben we wel zin om iets actief te doen.  De Rundetaarn (Ronde Toren) ligt op hooguit 5 minuutjes fietsen en vanaf de top heb je een mooi 360graden uitzicht over Kopenhagen. De Rundetaarn is buggyproof want je beklimt de toren d.m.v. een spiraalgang. Op weg naar de top, komen we steeds nisjes tegen waarin Kaatje het geweldig vindt om te verstoppen. Ze rent steeds een stuk vooruit de bocht om, gaat in een nis zitten en roept heel hard BOE!!! als wij langskomen… Dikke pret elke keer weer opnieuw. Jasmijn en Lieve grinniken er wat om; pfff nog een keer Kaat?!? Ben je nu nog niet klaar?! Boven genieten we van het waanzinnige 360graden uitzicht voor we weer terug gaan naar beneden. Dat is misschien nog wel leuker dan naar boven… De dames hebben bedacht dat het supertof is om heel hard naar beneden te rennen door de spiraalgang … Ze hebben het gepresteerd om zonder valpartijen beneden aan te komen…  

Slot Amaliënborg

Op het grote, met oude keien bestraat plein voor slot Amaliënborg  zien we al een hoop mensen en politieagenten staan. Oké hier zitten we goed, zometeen is de wisseling van de wacht. Nadat we nog net een plekje kunnen vinden waar we alles goed kunnen zien, horen we in de verte de wachters al aan komen; strak in de maat marcheren ze voorbij met hun hoge zwarte bonthoeden en geweren onder hun arm… Met open mond kijken Jasmijn en Lieve hoe ze aan ons voorbij trekken. Kaatje wil vooral heel graag opgetild worden en roept steeds: kijk mama ze hebben pistolen!!! Indrukwekkend om deze traditie een keer mee te maken.

Wachters met ‘pistolen’… Vet indrukwekkend!

Frederikskirke

Vlakbij Amaliënborg ligt Fredrikskirke. De kerk is vrij toegankelijk. We lopen naar binnen en nemen plaats op een van de kerkbanken en genieten van de serene sfeer in de kerk. De koepel is prachtig versierd! 

Slot Rosenborg

Voor dit mooie kasteel wordt niet zoveel promotie gemaakt. Toch vonden wij het een bezoekje waard. Binnen kun je door verschillende imposante zalen wandelen en de kroonjuwelen bewonderen. Bij de kassa koop of krijg je een kaartje mits je in bezit bent van een Copenhagen Card, met toegangstijd erop. Hierdoor wordt de drukte binnen in goede banen geleid. De mooie grote tuin om het kasteel is een goede plek om even te wandelen, spelen of picknicken. 

Christiania

Met lichte twijfel van manlief besluiten we toch naar Christiana te fietsen; een semi onafhankelijke hippie enclave midden in de stad. Op internet las ik vooraf verhalen dat het niet veilig is maar locals zeggen dat je er prima heen kunt zolang je je gezonde verstand maar gebruikt en dat vond ik reden genoeg om wel te gaan. Op naar Christiania! Het is echt een compleet andere wereld waar je binnen stapt. Je kunt er prima rondkijken zolang je maar geen foto’s maakt van de mensen die daar leven. Het is een soort dorp inclusief winkeltjes, cafeetjes en terrasjes. Mensen leven er voornamelijk in oude militaire barakken en alles is versierd met graffiti. De bewoners van Christiania bepalen zelf de regels. Zo is er een levendige handel in softdrugs (was te ruiken), en dat zorgt nog wel eens voor onrust met de politie. Al met al vind ik het een mooie ervaring en heb mij geen moment onveilig gevoeld. 

De ingang van Christiania
De enige foto die heb kunnen en mogen maken in Christiania. Er stond een groot bord ‘Photo O.K.’ bij

Experimentarium

Waar te beginnen?!? Wat een enorme aanrader is dit als je met kinderen in Kopenhagen bent! Echt een must-do en geschikt voor zowel hele jonge als oudere kinderen. In een 4 verdiepingen tellend gebouw vol met proefjes, belevingen en ontdekkingen leren kinderen spelenderwijs over natuur en techniek en staat interactie centraal. Zo ervaren we in een cabine hoe het is  om in windkracht 10 terecht komen, kijken we hoe ballen van de ene kant van de ruimte over rails getransporteerd worden naar de andere kant, maken we echte golven en zien we hoe ons skelet eruit ziet als we voor een x-ray scherm bewegen! Als team doen we ook verschillende opdrachten: We poetsen al dansend een badkamer schoon, klimmen tussen elastieken door en we klauteren over een parcours waar we de grond niet mogen raken en we steeds op de moeilijkste plekjes op verlichte knopjes moeten drukken. Echt een succes bij onze kinderen en eenmaal thuis hebben ze het er nog steeds over! Meer over het Experimentarium lees je hier.

Den Blå Planet

Ideaal om mee te pikken met de kids als je toch een Copenhagen Card hebt; het nationaal aquarium. Bij aankomst zijn we verrast: het is een mooi futuristisch gebouw wat prachtig weerspiegelt in het water wat er omheen ligt. Het is vlakbij het vliegveld van Kopenhagen gesitueerd en vanuit de lucht gezien lijkt gebouw het op een draaikolk! Binnen lopen we langs de verschillende aquariums en luisteren we naar een lezing bij het haaien bassin. Het leukste gedeelte is het stuk waar kinderen zelf met hun handen dingen mogen ontdekken: zo houden onze dochters haaien eieren vast, mogen ze een zeester aanraken en zien we kleine krabbetjes van heel dichtbij! Dit aquarium ligt als enige wat buiten het centrum maar is goed te bereiken met OV of eigen auto. Meer over Den Blå Planet lees je hier.

Haaien bassin
Haaien eieren vasthouden… spannend!

Nyhavn

Prachtig gekleurde huizen en gezellige terrasjes aan de haven. Een mooi pittoresk plekje wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoekje aan Kopenhagen. Wij struinen langs de boten en bekijken de slotjesbrug. 

Sfeervol Nyhavn

De kleine zeemeermin

Misschien wel de grootste toeristische trekpleister van de stad. Hordes toeristen staan te dringen voor het ieniemienie beeldje van de kleine zeemeermin.  Wij vonden het leuk om even gezien te hebben maar snappen niet waarom dit nu zo enorm populair is… Voor de meiden was het een beetje en deceptie… Bij het horen van het woord zeemeermin hadden ze zich toch wat anders voorgesteld.  

Tivoli Gardens

De laatste maar zeker niet de minste aanrader: Tivoli, een van de oudste pretparken te wereld. Tivoli vierde kort geleden haar 175e verjaardag en ligt midden in het centrum van Kopenhagen. Het is een sfeervol, groen park met leuke attracties voor jong en oud. Er zijn draaimolens  voor de allerkleinsten maar ook stoere achtbanen. Elk jaar wordt het park meerdere keren helemaal aangekleed binnen een thema. Tijdens ons bezoek was het thema Halloween en dat was letterlijk en figuurlijk magisch! Wat een te gek en uniek hoogtepunt want je echt niet mag missen als je in Kopenhagen bent. Kijk van te voren wel even goed of het park open is als je de stad bezoekt. Het park sluit namelijk meerdere keren per jaar zijn deuren voor o.a. onderhoud en om het klaar te maken voor het volgende thema. De toegang van Tivoli zit bij de Copenhagen Card inbegrepen maar voor elke attractie moet je dan wel nog apart betalen en dat kan behoorlijk in de kosten lopen. (Een ritje in 1 vd achtbanen kost zo’n €12,-, een ritje in de draaimolen of vliegtuigjes kost je ongeveer €4,-). Maar ook al ga je niet in attracties, alleen al daar rondlopen is echt genieten! Er zijn een aantal leuke speeltuinen die gratis toegankelijk zijn en vaak is er ook live entertainment. Je kunt bij de entree ook een dagkaart kopen waarbij de ritjes in attracties inbegrepen zijn. Meer info over prijzen vind je hier

3 gedachten over “Kopenhagen met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s