Wandelen met kinderen in de Zwitserse Alpen

In de zomer van 2020 reizen wij 4 weken door Europa met onze caravan. Tijdens de reis kamperen wij een kleine week in het schitterende Zwitserland. In de korte tijd dat wij er zijn, komen we erachter dat het land echt boven verwachting mooi is. Het land blaast ons finaal omver met al haar natuurschoon! Lauterbrunnen, gelegen in het kanton Bern, is onze uitvalsbasis. Van daaruit maken wij verschillende uitjes en schitterende wandelingen in de omgeving. Want als je in Zwitserland bent, wil je natuurlijk ook de bergen in! Uitzichten op besneeuwde bergtoppen, betoverende blauwe meren, sprookjesachtige valleien en groene alpenweides wisselen elkaar in rap tempo af tijdens de wandelingen. Het is een super toffe ervaring om met een kabelbaan of trein hoog de bergen in te gaan. Ook met (kleine) kinderen is dit zeker goed te doen want er zijn genoeg wandelpaden buggy proof en een leuke speeltuin is nooit ver weg. 

Wij hebben verschillende wandelingen gemaakt hoog in de Alpen, samen met onze 3 kinderen van 9, 7 en 4 jaar oud. Het is goed om te weten dat de wandelingen in tijd worden aangegeven en niet in afstand. De aangegeven tijdsduur is vrij nauwkeurig. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met een daling of stijging in de route en dat wordt doorgerekend in de tijdsduur. Hieronder zet ik alle informatie van onze favoriete wandelingen voor je op een rijtje. 

Onze uitvalsbasis: de fantastisch gelegen Camping Jungfrau in Lauterbrunnen

1.Van Mürren (1645m) naar Grütschalp (1489m) – 1 uur en 10 minuten

De wandeling van Mürren naar Grütschalp is een kindvriendelijke wandeling van 4,3 km die eventueel nog in te korten is tot ongeveer 2 km. Wat deze wandeling zo speciaal maakt, is het schitterende uitzicht wat je vrijwel constant hebt op de 3 bergtoppen van de Mönch, Eiger en de Jungfrau. Je kunt de wandeling beide kanten op maken. Wij kozen ervoor om van Mürren naar Grütschalp te wandelen omdat we liever wilden starten met een dalende wandeling. Dit was onze eerste wandeling in de bergen en het leek ons een goed idee om zo makkelijk mogelijk te beginnen voor de kinderen. Houd er wel rekening mee dat het zicht op de bergtoppen dan het grootste gedeelte van de route achter je ligt. Wij vonden dat geen probleem maar mocht je liever wel dat zicht voor je hebben dan kun je beter van Grütschalp naar Mürren wandelen. De route voert over brede, goed begaanbare paden die buggy- en wandelwagen-proof zijn. Halverwege de wandeling kom je bij het plaatsje Winteregg waar je eventueel de trein al terug kunt nemen richting Grütschalp als je kinderen het beu zijn.

Om deze wandeling te maken loop je vanuit camping Jungfrau in ongeveer 15 minuten naar het startpunt van de kabelbaan in Lauterbrunnen. Van daaruit neem je de gondel naar Grütschalp. In Grütschalp stap je vervolgens over op de trein richting Mürren. Het is echt ontzettend leuk om met het treintje door de bergen te rijden. 

Het station van Mürren

Kosten:Van Lauterbrunnen naar Mürren betaal je voor volwassenen enkele reis CHF 11,20 en voor kinderen van 6 t/m 15  jaar CHF 5,60. Onder de 6 jaar zijn kinderen gratis. Terug namen we de Gondel van  Grütschalp naar Lauterbrunnen. Dat kost CHF 9,- voor volwassenen en CHF 4,50 voor kinderen. *Wij betaalden niets voor onze kinderen omdat zij in het bezit zijn van een Junior-Karte (In dit blog lees je daar meer over). 

2. Activiteiten in First (2168m) en wandeling naar de Bachalpsee (2265m) – 50 minuten enkele reis

Dit is een populaire wandeling! Niet gek want de wandeling is schitterend. Wij zijn eerst met de auto naar Grindelwald gereden en hebben daar geparkeerd in een parkeergarage. Je zou ook de trein kunnen nemen vanuit Lauterbrunnen maar dat was duurder dan de auto parkeren in ons geval. 

Een overzicht van de wandelingen, gondels en treinen.

Om in First te komen, neem je de gondel, de Firstbahn, vanuit Grindelwald omhoog. Via de stations Bort en Schreckfeld (je hoeft hier niet over te stappen maar kunt gewoon blijven zitten) kom je na 25 minuten genieten van prachtige vergezichten aan bij First op 2168m hoogte. Tip: Neem de gondel zo vroeg mogelijk om de trail te kunnen wandelen zonder veel andere mensen tegen te komen.  

Het uitzicht vanuit First
Onderweg moet je af en toe ook even stoppen om te genieten
Bij station Schreckfeld vind je een toffe speeltuin

Vanuit First loop je eerst ongeveer 25 minuten vrij steil omhoog waarna het pad afvlakt. Na nog eens 25 minuten wandelen met uitzicht op besneeuwde bergtoppen en een gletsjer, kom je aan bij de mooie Bachalpsee. Als je geluk hebt met het weer, weerspiegelen de bergtoppen in het water van het meer en dat zorgt voor prachtige plaatjes. Hierna kun je kiezen om bijvoorbeeld door te lopen naar Waldspitz (40 min) en van daaruit de bus terug te nemen naar Lauterbrunnen of je loopt weer terug naar First. Wij kozen voor dat laatste. Normaal gesproken zouden we dat niet zo snel doen maar we wilden graag nog bij een aantal activiteiten gaan kijken. 

Kosten: Van Grindelwald naar First betaal je als volwassene CHF32,- enkele reis of CHF 64,- retour Kinderen 6-15 jaar betalen CHF 16,- enkele reis en CHF 32,- retour. Je mag op elk station uitstappen. Met een Gästekarte krijg je 25% korting op het tarief. Wij betaalden dus CHF 48,- p.p. voor een retour. De kinderen mochten gratis mee met hun Junior-Karte. Let op! Je krijgt de korting eigenlijk alleen als je in het bezit bent van een Gästekarte van Grindelwald maar soms wil je nog wel eens geluk hebben… Ons vroegen ze of we een Gästekarte hadden waarop wij onze kaart wilden pakken (van Lauterbrunnen dus eigenlijk niet geldig hoorde ik achteraf) maar nog voordat we de kaart hadden gepakt, haalden ze de korting er al af.

Wat kun je allemaal doen bij First?

First Cliff Walk by Tissot 

Bij het First gondelstation vind je deze spectaculaire Cliff Walk. Je loopt in 15 minuten een ronde over een ijzeren panorama pad langs de rotswand van de berg. Onder je is niets als diepte! Halverwege loop je over een hangbrug en aan het einde sluit je af met een uitkijkpunt wat 45m naar voren, de leegte in steekt. De Cliff Walk is geschikt voor iedereen (mits je geen hoogtevrees hebt)  Kosten: gratis 

First Flieger

Zittend in een soort harnas, zip-line je over een lengte van 800m van First naar Schreckfeld. Je vliegt met een snelheid tot wel 84 km p/u naar beneden! Kosten: CHF 31,- / CHF 24,- kinderen 6-15 jr. Minimaal gewicht 35 kg. 

First Glider

Vlieg als een arend door de lucht! Je wordt op je buik vast getuigd in een soort Arend en vanuit Schreckfeld omhoog getrokken naar First. Daarna glijd je ‘head first’ met 70 km p/u terug naar beneden. Kosten: CHF 31,- / CHF 24,- kinderen 6-15 jr. Minimale lengte 130 cm. 

Moutain Cart

Met een soort skelter/buggy zonder pedalen maar met alleen een rem, race je over een trail van Schreckfeld naar Bort. Kosten: CHF 21,- /CHF 17,- kinderen 6-15 jr. Minimale lengte 135 cm

Trottibike

Met een soort step glijd je op je eigen tempo over asfalt wegen naar beneden van Bort naar Grindelwald. Je hoeft niet te steppen, alleen te sturen en de remmen!  Kosten: CHF 21,- /CHF 17,- kinderen 6-15 jr. Minimale lengte 125 cm

Deze activiteiten zijn vrij prijzig maar er is ook hier weer een mogelijkheid om te besparen. Je kunt een ‘adventure package’ samenstellen. Zie hieronder de foto hoe het werkt. Je koopt een ticket voor 1, 2, 3 of 4 activiteiten en bij deze packages is het gebruik van de gondel INCLUSIEF. Dat komt er dan dus niet meer apart bij. 

3. De Panoramaweg van Männlichen (2227m) naar Kleine Scheidegg (2061m) – 1 uur en 20 minuten

De naam zegt het eigenlijk al! Deze trail is er een met prachtige uitzichten. Ik denk dat het zelfs mijn favoriete wandeling is uit dit blog. 

Om deze wandeling te maken loop je vanuit camping Jungfrau in ongeveer 15 minuten naar het treinstation in Lauterbrunnen en van daaruit neem je de trein richting Wengen. Een prachtige rit met mooie uitzichten. Houd je camera maar in de aanslag want je komt ook langs het fotogenieke kerkje in Lauterbrunnen met de Staubbachwaterval als achtergrondecor. In het gezellige plaatsje Wengen stap je vanuit de trein over in de gondel naar Männlichen. Daarvoor moet je even het treinstation uitlopen en een klein stukje verderop het gondelstation binnen lopen. De gondel brengt je in een kleine 10 minuten 1000 meter hoger naar het station van Männlichen. Deze rit geeft je een schitterend uitzicht over de Lauterbrunnen vallei, prachtige groene alpenweides en de omliggende besneeuwde bergtoppen. Leuk weetje: je kunt op het dak van de gondel staan terwijl je omhoog gaat! Je betaalt daarvoor wel CHF 5,- extra maar dan heb je wel een spectaculaire ervaring! 

Vanuit Männlichen heb je een schitterend uitzicht over de Lauterbrunnen vallei.
De Wengen-Männlichen gondel heeft een soort balkon op het dak!

Eenmaal boven in Männlichen kun je direct starten met de Panoramaweg richting Kleine Scheidegg of je neemt eerst een momentje om de leuke speeltuin bij het Männlichen gondelstation te verkennen voor je aan de wandeling begint. Dit is echt een toffe, mooie speeltuin met uitdagende toestellen. Een glijbaan in de vorm van een mega grote houten koe, een leuk balanceer parcours en er is zelfs een heuse bowlingbaan te vinden.  Na een uurtje waren onze  meiden nog lang niet uitgespeeld maar zijn we richting Kleine Scheidegg gaan wandelen. 

Het voordeel om de route vanuit Männlichen richting Kleine Scheidegg te lopen, is dat deze bijna de hele tijd licht dalend is. Mede daardoor is het een hele geschikte wandeling om met kinderen te doen. De wandeling voert over mooie bergpaden met fantastische uitzichten. Overal waar je kijkt zijn mooie ‘panorama’ vergezichten. Onderweg liepen we regelmatig tussen de grazende koeien en kwamen we langs kleine stroompjes. Erg leuk voor de kids! Moe en voldaan van een mooie wandeling namen we vanuit Kleine Scheidegg de trein terug naar Lauterbrunnen. Ook weer een prachtige rit! Ga aan de linkerkant van de trein zitten want dan heb je zicht op de Eiger Gletsjer! 

Halverwege de route zagen we vanuit de verte slecht weer aankomen
Snel doorlopen voor de regen losbarst

Kosten: Van Lauterbrunnen naar Männlichen betaal je voor volwassenen enkele reis CHF 30,80  (op vertoon van je Gästekarte CHF 23,80) en voor kinderen van 6 t/15  jaar CHF 15,40. Onder de 6 jaar zijn kinderen gratis. De trein terug vanuit Kleine Scheidegg naar Lauterbrunnen kost CHF 30,80 voor volwassenen en CHF 15,40 voor kinderen. *Wij betaalden beide ritten niets voor onze kinderen omdat zij in het bezit zijn van een Junior-Karte.

Dit zijn slechts 3 wandelingen van het enorm grote aanbod van wandeltrails in dit gebied. Je kunt wandelingen makkelijk uitbreiden of verzwaren als je een meer geoefende wandelaar bent. Persoonlijk had ik nog graag de Eiger trail gelopen. Deze is helaas iets te pittig om met onze kinderen te doen en de tijd liet het niet toe om zelf deze trail te lopen. Maar mocht jij wel de mogelijkheid hebben; ik denk dat dit een supertoffe hike is! Het voert je namelijk langs de beroemde en immense 1000m hoge Eigernordwand! In 2,5 uur (6 km) daal je vanaf station Eigergletscher (bereikbaar vanuit Kleine Scheidegg) zo’n 800m af, over bergkammen en alpenweides onder de beroemde steile noordwand van de Eiger.

Zoals je kunt lezen, zijn de prijzen voor treinen en vooral kabelbanen niet mis. Gelukkig zijn er in  Zwitserland verschillende kortingspassen te koop. Met sommige krijg je korting en met andere passen zijn de kabelbanen helemaal gratis. Lees daarvoor even dit blog waar je meer info vindt  over de verschillende passen en kortingen. Ook lees je daar over ons verblijf en verschillende andere uitjes in de omgeving. Op mijn Instagram account vind je meer foto’s en video’s van onze wandelingen.

De speeltuin bij Männlichen

*Alle tarieven vermeld in dit blog zijn uit 2020. 

3 gedachten over “Wandelen met kinderen in de Zwitserse Alpen

  1. Wij zijn aangekomen op camping jungfrau, zit nu je blogs te lezen en gaan morgen beginnen aan de eerste wandeling. Heel fijn om jouw blog als inspiratie te gebruiken!
    Liefs Loes van der Sluijs

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s