Zuidelijk IJsland in 13 dagen: route en planning

Binnenkort is het dan zover! De reis waar wij lang naar uit hebben gekeken gaat van start. Wij gaan samen met onze 3 dochters (8, 6 en 3 jaar) 13 dagen rondreizen in IJsland! Nou hoor ik je denken…. IJsland met kinderen? Is dat nou wel zo’n goed idee? Wij denken van wel en ik hoop het je hier te laten zien.

Vorig jaar zaten Joris en ik op een warme zomeravond in de tuin te mijmeren over droombestemmingen die wij ooit nog willen bezoeken. Op beide lijstje staan prachtige bestemmingen zoals Nieuw-Zeeland, Peru, Zuid-Afrika, Sri Lanka en dus ook IJsland. We dachten: die bestemming schuiven wij nog even voor ons uit tot de kinderen net wat groter zijn. Maar het idee was geboren en het bleef maar door mijn hoofd spoken. Ik dook achter de laptop en ging op onderzoek uit waar ik o.a. op het blog van Avonturen Sparen stuitte. Zij waren net terug met hun 3 kindjes! Wauw wat gaaf! Na wat verder uitzoekwerk waren we om: wij gaan naar IJsland! De zoektocht naar goedkope tickets was gestart en de voorpret kon beginnen. Ik neem je mee naar ons route en planning… 

Onze route door Zuidelijk IJsland in 13 dagen

Het was best even een puzzel om de route rond te krijgen. Wij houden niet van een hoog reistempo i.c.m. de kinderen. 13 dagen, inclusief de vliegdagen, vinden wij daarom wat krap om het hele eiland rond te rijden. De andere optie is dus een ‘rondje’ in het Zuiden. Maar daar zit nou net de moeilijkheid want je maakt eigenlijk geen rondje maar je rijdt heen en weer. Na een avond of 2 puzzelen zijn wij eruit wat het gaat worden. We doen enkele bezienswaardigheden op de heenreis, en enkele op de terugreis en hopen zo dat het een mooi gevarieerd geheel wordt met niet al te lange reisdagen. 

Reykjavik (2 nachten)

We starten onze reis vroeg in de ochtend vanuit Londen waar we in 3 uur tijd met Easyjet naar de internationale luchthaven Keflavik vliegen waar we meteen onze huurauto ophalen. Van daaruit rijden we naar ons appartement in de hoofdstad Reykjavik waar we 2 nachten blijven. Reykjavik is klein en in een dag is er al veel te zien. Toch blijven we nog wat langer hangen want het plan is om ook walvissen te gaan spotten vanuit deze plek. 

Natuurlijk willen we ook een rondje maken door het centrum langs de gekleurde huisjes, de Hallgrimskirkja gaan beklimmen voor een mooi uitzicht over Reykjavik en het sculptuur de Sun Voyager gaan bekijken met op de achtergrond het magnifieke uitzicht op de bergen. Hier zal ook onze eerste kennismaking zijn met de IJslandse zwemcultuur. Zwemmen is een groot onderdeel van het dagelijkse leven van de IJslandse bevolking.  Het gaat er in zwembaden ook anders aan toe dan bij ons. Zo kom je in de ochtend oudere dames en heren tegen die het weer of nieuws van de dag bediscussiëren in de hot tubs. Gedurende de dag zijn er meer families te vinden: kinderen kunnen hun energie kwijt, ouders relaxen in het geothermische warme water. Maar er is meer: mensen gaan op date in zwembaden, vrienden spreken af en anderen komen alleen om het zen gevoel van het warme water en de stoom te ervaren. Wij trappen af met een duik in het zwembad Laugardalslaug met een binnenbad inclusief glijbanen, verschillende geothermische buitenbaden, hot tubs, een stoombad en een zoutwaterbad. 

Keflavik – Reykjavik (50 km, 45 minuten) 

Reykjavik
Walsvissen spotten in Reykjavik… De kans dat je ze zo uit het water ziet springen is klein maar een staart boven water of ze zien zwemmen van dichtbij zou ook fantastisch zijn!
Stay Apartments Boholt in Reykjavik

Snæfellsnes (2 nachten)

Na een rondje door de hoofdstad kunnen we niet wachten om onze roadtrip verder te vervolgen richting al het mooie natuurschoon. Want dat is toch wel de hoofdreden waarom we naar IJsland gaan. We rijden naar het schiereiland Snæfellsnes ten noorden van Reykjavik en verblijven in een prachtig houten huis aan de kust in het plaatsje Arnarstapi. Vanuit Arnarstapi maken we een wandeling langs de ruige kust richting Hellnar. Ook is de Kirkjufell berg te vinden op dit schiereiland (zie kopafbeelding van dit artikel), hèt icoon van IJsland. Wat deze berg zo bijzonder maakt is de vorm, hij lijkt op een puntige hoed, en het feit dat de Kirkjufellfoss waterval er vlak voor ligt. Snæfellsnes is eigenlijk IJsland in het klein. Je vindt hier vulkaankraters, verlaten stranden, lavavelden, heetwaterbronnen, watervallen, ruige kliffen en prachtige vissersdorpjes. 

Reykjavik – Arnarstapi (193 km, 2,5 uur) 

Onze accommodatie in Arnarstapi
Ruige kustlijnen op het schiereiland Snaefellsnes

The Golden Circle (3 nachten)

Vanuit Arnarstapi rijden we richting onze accommodatie in Laugarvatn. Ook hier hebben we weer voor gekozen voor een huisje om verschillende redenen: de leefruimte die je hier hebt met 3 kinderen is veel groter dan bij een hotelkamer. Ook is de ligging van de huisjes vaak prachtig; midden in de natuur met fenomenale uitzichten. Een ander groot voordeel is dat je kookfaciliteiten tot je beschikking hebt wat toch wel erg fijn is in een duur land als IJsland. Elke avond uit eten met 5 personen loopt enorm in de kosten en daarnaast doen we er onze kinderen ook geen plezier mee. Ik kan mij echter voorstellen dat als je met 2 personen reist, je liever voor hotelkamers kiest aangezien dat wel een stukje goedkoper kan zijn. Met ons gezin van 5 moeten wij bijna altijd 2 kamers boeken dus wat kosten betreft kunnen we dan net zo goed in een cottage overnachten. Terug naar de route: vanuit Laugarvatn gaan we de Golden Circle route rijden; een van de bekendste en mooiste routes van IJsland. De route bestaat officieel uit 3 stops: Geysir waar heet water wel 30 meter de lucht in wordt gespoten, de indrukwekkende Gullfoss waterval en Nationaal Park Thingvellir waar de geografische grens tussen het Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent te zien is . De tektonische aardplaten van deze continenten, schuiven elk jaar zo’n 2,5 cm uit elkaar en dat uit zich in verschillende fenomenen zoals diepe kloven met zeer koud en helder water, barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. Naast deze officiële stops, gaan wij ook de Kerid krater bekijken met het prachtige blauw-groene kratermeer. Het pittoreske dorpje Skaholt met een typisch IJsland kerkje en de Faxifoss waterval voegen we ook aan de route toe. Verder gaan we ook hier weer zwemmen: Dit keer brengen we een bezoekje aan nabij gelegen Laugarvatn Fontana Spa

Arnarstapi – Laugarvatn (236 km, 2u 54 min Onderweg maken we een stop in Thingvellir NP wat op de route naar de accommodatie ligt, dat breekt meteen de rit)

Middalskot Cottages in Laugarvatn: typisch Scandinavisch
De indrukwekkende Gullfoss waterval
Geysir

Seljalandsfoss & Skogafoss (1 nacht)

We vervolgen onze weg richting deze 2 prachtige watervallen na een bezoek aan de Secret Lagoon. Vaak wordt deze spa als budgetvriendelijk alternatief genoemd voor de bekende Blue Lagoon. Bij Seljalandsfoss kun je achter de waterval door lopen en het water van dichtbij naar beneden zien storten; een speciale ervaring! Het bijzondere bij Skogafoss is, dat je helemaal omhoog kunt lopen om de waterval van boven te bekijken. We slapen 1 nachtje in het plaatsje Eyvindarhólar in een simpele houten cottage

Laugarvatn –Eyvindarhólar (132 km, 1u 42 min)

North Star cottages in Eyvindarhólar
Seljalandsfoss

Vík & Fjadrárgljúfur.

De volgende ochtend rijden we door naar het plaatsje Vík waar we naar de prachtige zwarte stranden en kliffen gaan kijken. Ook maken we ook een dagtrip naar de Fjadrárgljúfur kloof om daar te gaan wandelen. We rijden alvast wat verder door richting onze volgende bestemming en overnachten 1 nachtje in dit huis met met hottub op de veranda!

Eyvindarhólar – Vík (38 km, 30 minuten)

Vik – Kirkjubæjarklaustur (74 km, 58 minuten)

Eldhraun Holiday Home (wij verblijven in het vakantiehuis met 3 slaapkamers, geschikt voor 6 personen)
Vík met zijn indrukwekkende zwarte stranden
Reynisfjara beach met de basaltrotsen die uit de zee oprijzen
Tijdens onze reisperiode zijn ook de schattige puffins (papegaaiduikers) aan het broeden op de kliffen langs de kust
Fjadrárgljúfur kloof

Skaftafell Nationaal Park & Jökulsárlón gletsjermeer

Hierna is het tijd voor de laatste maar zeker niet de minste bezienswaardigheden van onze reis. We brengen een bezoek aan Skaftafell Nationaal Park en het prachtige gletsjermeer van Jökulsárlón. We verblijven een nachtje in een guesthouse in de buurt van Jökulsárlón zodat we het hele stuk heen en weer terug hoeven te rijden in 1 dag. Daarna verblijven we 2 nachten in wederom een cottage inclusief hot tub met een prachtige ligging met uitzicht op de bergen.

Kirkjubæjarklaustur – Skaftafell NP (71 km, 1u 2 min)

Kirkjubæjarklaustur – Jökulsárlón (143 km, 1u 43 min)

Skyrhusid Guesthouse: ideaal want je hebt een simpel keukentje tot je beschikking Wij verblijven in de 4 persoons kamer en laten een babybed bijplaatsen voor Kaatje.
Hörgsland Cottages
Gletsjer in Skaftafell National Park
Jökulsárlón Gletsjermeer
Mega grote ijspartijen!

Blue Lagoon

Hierna is het alweer tijd om naar huis te gaan maar niet voordat we een bezoekje hebben gebracht aan de bekende Blue Lagoon; een spa met stomende geothermische baden in een prachtig landschap. Toeristisch? Ja vast wel, maar toch willen we dit graag meepikken omdat het ons super idyllisch lijkt. Het bad ligt middenin een oud lavaveld en het blauwe melkachtige water heeft een heerlijke temperatuur van zo’n 39 graden. Een hele mooie afsluiting van hopelijk een prachtige reis! 

Kirkjubæjarklaustur – Blue Lagoon (293 km, 3u 45 min)

Blue Lagoon – Keflavik International Airport (22 km, 20 minuten)

Blue Lagoon

Noorderlicht

Natuurlijk hopen wij tijdens onze reis het Noorderlicht te zien. Mijn broer is 1,5 jaar geleden naar IJsland geweest en heeft het toen kunnen aanschouwen. Zijn beleving en verhalen hebben ervoor gezorgd dat het zien van het Noorderlicht nog wat verder is gestegen op onze bucketlist. Helaas is de periode waarin wij reizen (april/mei) niet de beste tijd hiervoor maar er is een kleine kans dat we het toch zien. Om ons een handje te helpen heb ik op mijn telefoon een noorderlicht app geïnstalleerd (My Aurora Forecast) die een melding geeft als er een kans is op het zien van het Noorderlicht. Wil je meer kans hebben op het zien van het Noorderlicht, ga dan in de periode van oktober tot maart naar IJsland. Wij hopen dat we geluk hebben want in september en april wordt het Noorderlicht toch ook nog wel gespot…. 

Aurora Borealis; het noorderlicht

*De (rechtenvrije) foto’s uit dit bericht zijn verkregen uit diverse beeldbanken.

7 gedachten over “Zuidelijk IJsland in 13 dagen: route en planning

 1. Noor, ik heb genoten van jullie reis. Soms moest ik gewoon wat filmpjes aan mijn man laten zien. Stiekem probeer ik hem voor te bereiden dat ik daar ooit heen wil. 😁
  Wat een prachtig land!
  Ga je ook nog een stukje posten over de kosten? Daar ben ik nu wel benieuwd naar.

  Liefs Esther (moeder van Lieve IG)

  Like

  1. Hi esther!
   Leuk je hier tegen te komen en helemaal leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Ja dat zit zeker in de planning om daar nog een artikel over te schrijven. IJsland is een duur land maar er zijn genoeg slimme bespaartips. Wordt vervolgd!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s