Route mini roadtrip Denemarken tijdens de herfstvakantie

Eindelijk is het zover… na het lezen van het zoveelste blog, reisgidsen uitpluizen en internet afstruinen naar leuke bezienswaardigheden, gaat onze roadtrip door Denemarken van start. De weersvoorspellingen zijn top: droog, af en toe een zonnetje en zomerjas temperaturen! We hebben er ontzettend veel zin in, maar zijn ook elke keer weer benieuwd hoe het met de meiden zal gaan. We gaan namelijk ook een aantal dagen de hoofdstad Kopenhagen verkennen en op citytrip met kids is toch wel wezenlijk anders dan bijvoorbeeld een vakantie op de camping waar alles 100% kidsproof is… Toch vinden wij dat als je zelf relaxed, enthousiast en positief bent en daarnaast zorgt voor een afwisselend dagprogramma, een citytrip met kinderen hartstikke leuk is om te doen. Eerder dit jaar zijn we in Praag geweest en dat was heel geslaagd dus off we go! 

De route

In 9 dagen maken wij tijdens de herfstvakantie een mini roadtrip door Denemarken met onze eigen auto.

We starten in Kopenhagen. Na een paar dagen stad en een dagtrip naar de kliffen van Møns Klint rijden we via de stad Odense door naar Billund waar we een bezoek brengen aan Legoland. Hierna rijden we via het stadje oude stadje Ribe en het eiland Rømø waar we met onze auto over het strand crossen, weer terug naar huis.
De ingang van het prachtig verlichte pretpark Tivoli midden in Kopenhagen. Tijdens onze reis in oktober is het park helemaal in Halloween stijl.

De reis

Om 4.30u gaat ons wekkertje en gaan we op pad naar onze eerste bestemming Kopenhagen.  Na een uurtje of 5 rijden, komen we in Duitse Puttgarden aan waar we de ferry nemen die ons in zo’n 45 minuten naar het Deense Rødby brengt. Van daaruit rijden we over goede snelwegen in ruim 1,5 uur naar onze accommodatie in het centrum van Kopenhagen. Wat ons opvalt, is dat het nergens echt druk is. Zelfs het rijden in het centrum van Kopenhagen is echt goed te doen. Wat een zaligheid die rust!

Voor de ferry van Puttgarden naar Rødby kun je online tot 2 uur voor vertrek tickets kopen. Je reserveert heel makkelijk een tijd maar haal je die niet of ben je al eerder in Puttgarden dan gepland? Geen probleem want het ticket is de hele dag geldig mits er plek is op de boot. Wij namen de ferry op de eerste zaterdag van de herfstvakantie en het was er totaal niet druk. Voor de meiden was dit een superleuke beleving en welkome afwisseling tijdens de reis. Op het bovendek kun je genieten van een prachtig oneindig uitzicht over zee en snuif je de geur op van de zilte zee… 
Een enkeltje Puttgarden – Rødby kost ongeveer €100,- Meer info over de ferry: www.scandlines.com

Airbnb in Kopenhagen

Aangekomen bij het appartement wat we via Airbnb geboekt hebben, maken we heel makkelijk met de vooraf gekregen code het sleutelkastje open en rijden we de parkeerkelder in. So far, so good! Het is even goed manoeuvreren want heel ruim is het er niet maar na een paar keer steken en draaien is het parkeren gelukt en kunnen we met de lift naar het appartement. De meiden staan te stuiteren want die zijn, net al ons, super benieuwd! Bij binnenkomst zijn ze meteen enthousiast want er is veel speelgoed te vinden. Ideaal voor ons want zo zijn ze even zoet terwijl wij de auto leeghalen en de koffers uitpakken. 

De airbnb die wij boekten heeft een perfecte ligging de wijk Nørrebro. In zo’n 15 minuutjes fietsen staan we bij Nyhavn (zie kopafbeelding), hartje centrum Kopenhagen. Er is een parkeerplaats voor onze auto in de kelder inbegrepen én we hebben fietsen tot onze beschikking waaronder een electrische bakfiets. De supermarkt is letterlijk om de hoek. Klein minpuntje: wij vonden dat het wat schoner had gemogen.

–> Meer lezen? Neem dan een kijkje op mijn blog Kopenhagen met kinderen

Kliffen van Møns Klint

Route Kopenhagen – Møns Klint

Na 4 volle dagen het centrum van Kopenhagen te hebben verkend, maken we van hieruit een dagtrip naar het eiland Møn, ook wel de achtertuin van Kopenhagen genoemd. We rijden in een kleine 2 uur naar het eiland wat bekend staat om zijn imposante, witte krijtrotsen die oprijzen uit de Oostzee. Vanaf het Geocenter maken we een wandeling en dalen door schitterend gekleurde herfstbossen over zo’n 500 traptredes af naar de kliffen.

Trappen, trappen en nog eens trappen
Tijdens de afdaling heb je prachtige uitzichten op de kliffen
Eenmaal beneden kun je een wandeling maken over het smalle kiezelstrand

Van Kopenhagen via Odense naar Legoland

Het is tijd om Kopenhagen vaarwel te zeggen en richting Billund te rijden. Op naar Legoland! De meiden zijn door het dolle want hier kijken ze de hele vakantie al naar uit. De rit duurt ruim 3 uur en gaat via het Deense eiland Funen, waar de leuke stad Odense ligt. We maken er een stop om het geboortehuis van Hans Christian Andersen (de schrijver van o.a. de sprookjes ‘het lelijke eendje’, ‘het meisje met de zwavelstokjes’ en ‘de rode schoentjes) te bezoeken en willen de sfeer proeven van deze leuke stad. Door het centrum loopt een ‘voetstappen route’. Het werkt heel simpel: je volgt de voetstappen op de straat en komt langs allerlei highlights in Odense. Wij hebben de stappen (deels) gevolgd en kwamen zo langs het geboortehuis van de schrijver en het huis waar hij van zijn 2e tot 14e levensjaar woonde. De tijd die wij in Odense te besteden hadden was eigenlijk veel te kort. Er is veel meer te zien en doen in deze stad. Ik had graag een bezoekje gebracht aan de toffe Tine K home interieurwinkel. Helaas kwam ik er een dag te laat achter dat de winkel van dit gave merk, waarvan ik zelf ook het e.e.a. in huis heb staan, gevestigd is in Odense.  Al wandelend terug richting de auto, stuitte ik op het leuke tentje Riceteria Cafe & Gifts. Rice is bekend vanwege zijn vrolijke melamine servies en mooie, gevlochten zeegras manden. Inmiddels is Rice op veel plekken in de wereld verkrijgbaar en is de collectie flink uitgebreid. Zo is het gouden glitterstippen behang op de slaapkamer van mijn dochter Jasmijn ook van Rice. Riceteria Cafe & Gifts in Odense is dan ook een echte aanrader: een hip en kleurrijk tentje waar je neer kunt strijken voor een koffietje met een lekker stuk taart of je gaat er heerlijk shoppen. 

Het oude charmante oude gedeelte van Odense. In het nieuwere gedeelte vind je de winkels.
Het huis waar H.C. Andersen van zijn 2e tot 14e heeft gewoond.

Hierna rijden wij door naar Billund. We slapen in een simpel maar goed familiehostel op 10 minuten van Legoland. Er zijn 6-persoons kamers voor grote families beschikbaar, het is er schoon en je hebt een speelkamer en fijne keuken tot je beschikking; een aanrader! 

Zoekplaatje….

Vikingstadje Ribe en over het strand crossen op Rømo

Na een geweldige dag in Legoland, rijden we op de laatste dag van onze reis naar huis via 2 toffe stops. We komen er toch langs dus dit pikken we mooi even mee. In een klein uurtje rijden we richting de eerste stop; het oudste dorpje van het land genaamd Ribe. We parkeren de auto en wandelen door de sfeervolle straatjes met oude huisjes. 

Ribe met zijn schattige oude huisjes

Hierna rijden we in 40 minuutjes door naar het eiland Rømo waar we, heel gaaf, met onze auto over het strand crossen! Op de achterbank gillen de meiden van plezier want we rijden superdicht langs de branding. Gauw verzamelen we nog wat schelpen en dan is het toch echt tijd om terug te rijden naar Nederland want helaas…. De volgende dag wacht school alweer. We hadden ons wel nog wel wat langer kunnen vermaken, goede reden om gauw terug te keren naar dit fijne land. Misschien wel om te kamperen aan zee met ons caravannetje of om te combineren met een reis door Zweden want dat land staat ook nog hoog op ons verlanglijstje!  

Crossen over het strand op het eiland Rømø
Schelpen zoeken
De weg stopt en je rijdt zo het strand op.

3 gedachten over “Route mini roadtrip Denemarken tijdens de herfstvakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s