8x Hotspots in Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van het machtig mooie IJsland. Een van de weinig steden die het land rijk is en dus ook ‘the place to be’ voor veel IJslanders. Er wonen zo’n 120.000 mensen in Reykjavik, met de omliggende gemeentes erbij wonen er ongeveer 200.000 mensen in de hoofdstadregio. Niet veel zou je zeggen voor een hoofdstad maar als je bedenkt dat in heel IJsland zo’n 340.000 mensen wonen, snap je dat de bevolking zich grotendeels concentreert rond deze stad. Wij verbleven tijdens onze 13-daagse reis 1,5 dag in deze toffe stad. Reykjavik is niet groot en wat ons betreft was dit lang genoeg om een goede indruk te krijgen. Wat zijn nou de hotspots in ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad? Ik zet het hieronder voor je op een rij. 

Het uitzicht vanuit ons appartement. Ben je benieuwd naar onze fijne accommodatie, kijk dan even hier.
Even facetimen met opa en oma over alle belevenissen.

Ga lekker plonzen in het zwembad Laugardalslaug

Na onze vroege aankomst in IJsland,  het ophalen van de huurauto, inslaan van wat boodschappen en het droppen van de bagage in ons appartement, vinden wij het een goed idee om even te gaan zwemmen. Een fijn uitje voor de kids, zo kunnen ze even lekker hun energie kwijt na de reis dus op naar het zwembad! De entreeprijs is laag voor IJslandse begrippen (Volwassenen 18+: ISK 1000/€7,30 – 6 t/m 17 jr ISK 160/€1,17 – 0 t/m 5 jr gratis) Houd er wel rekening mee dat je bloot moet douchen en jezelf moet wassen voor je zwemkleding aantrekt en richting het zwembad mag.  Zwemmen in IJsland doe je trouwens altijd buiten in verwarmde baden. Tot groot plezier van Jasmijn en Lieve zijn er ook een aantal glijbanen. Kaatje is ook in haar sas want er is genoeg speelgoed aanwezig. Daarnaast zijn er ook 2 heerlijke hottubs met water van bijna 40 graden. Maak alleen niet dezelfde fout als ik door te starten in die lekkere warme hottubs want elk ander zwembad daarna voelt koud. 

Helaas was het niet mogelijk om binnen foto’s te maken maar het is zeker een bezoekje waard, dit leuke zwembad.

Beklim de toren van de Hallgrimskirkja

Door zijn ligging in het oude centrum en de zichtbaarheid vanuit de wijde omgeving is de kerk een belangrijk icoon van Reykjavik. Je kunt een kijkje nemen in de sober vormgegeven kerk mits er geen dienst gaande is. De toren is apart te beklimmen van de kerk. Je betaalt daarvoor een toegangsprijs van ISK 1000/€7,30,- p.p. (kinderen t/m 6 jr gratis, van 7-16 jr ISK 100 / €0,73) en dan kun je met de lift helemaal naar boven voor een schitterend uitzicht over de gekleurde huisjes van Reykjavik. Onze meiden vonden dit geweldig! De topper voor Kaatje was toch wel dat ze na lang zoeken ook een roze huisje heeft gespot. 

Boven in de toren heb je overal uitkijkpunten door kleine raampjes maar ook door de kerkklok.
De gekleurde huisjes van Reykjavik

Neem een kijkje bij het Sun Voyager sculptuur

Wij waren al vroeg in de ochtend ter plekke om dit sculptuur te aanschouwen (gevalletje tijdsverschil van 2 uur vroeger dus daar hebben we maar van geprofiteerd).  Dat kan ik je van harte aanbevelen: de laagstaande zon zorgde voor een mooie roze gloed in de lucht, de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond en het sculptuur als mooi silhoutte… De vergelijking tussen de Sun Voyager en een vikingschip wordt vaak gemaakt, ook door onze meiden, maar de kunstenaar wijst dat van de hand en zegt dat het een ‘ode is aan de zon’ en een ‘droomboot’ is, die afreist naar niet eerder ontdekte plekken. Voor onze meiden was het gewoon een leuke klim- en klauterplek 😉

Het sculptuur de Sun Voyager vroeg in de ochtend.

Maak een pitstop bij het Höfdi huis. 

Als je vanuit de Sun Voyager een stukje verder loopt richting de gele vuurtoren, kom je vanzelf bij het Höfdi huis uit; een witgeschilderde houten villa, beter bekend als het Reagen-Gorbatsjov huis. Het huis heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Het heeft o.a. gediend als woonhuis en ambassade. Daarna is het opgeknapt en in gebruik genomen als plek voor ontvangsten, huldigingen en andere bijzondere gelegenheden. In 1986 hebben de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov hier gesproken over de beëindiging van de koude oorlog. Onder Nederlanders is het huis ook bekend van het progamma ‘Wie is de Mol’. In 2012 werd er een aflevering in het Höfdi huis opgenomen. Als je vanuit het huis de weg oversteekt richting de zee, zie je meteen een gele vuurtoren staan. Je kunt helaas niet in de toren maar toch is het leuk om hier ook even te gaan kijken voor een mooi uitzicht over de baai (zie kopafbeelding)! 

Het Höfdi huis

Struin door de leuke straten van Reykjavik 

Reykjavik is niet groot dus te voet kun je veel zien. Het is een genot om langs alle vrolijk gekleurde huisjes te lopen. Laugavegur is de belangrijkste winkelstaat van Reykjavik, daar kun je veel leuke shops en eettentjes vinden. 

Las een pauze in bij Sandholt

Als je dan toch door het centrum van Reykjavik struint, las dan een stop in bij Sandholt voor de lekkerste koffie, lunch of taartjes. Neem wel een gevulde portemonnee mee want het is niet goedkoop om hier te winkelen of uit eten te gaan! Wij namen vaak zelf onze lunch van thuis mee.

Bezoek een van de vele musea in Reykjavik 

Wij hebben zelf geen musea bezocht tijdens ons verblijf vanwege tijdsgebrek maar mocht de tijd het wel toelaten dan kun je bijvoorbeeld het National Museum bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van IJsland. Entreegelden kunnen best prijzig zijn in Reykjavik. Het kan lonend zijn om een Reykjavik City Card aan te schaffen. Deze kaart geeft gratis toegang tot o.a. een aantal musea, de dierentuin en zwembaden. Ook kun je gratis gebruik maken van het busnetwerk in Reykjavik. Wij hebben zelf de kaart niet aangeschaft omdat het voor die 1,5 dag en de activiteiten die wij wilden doen niet de moeite was. Meer info over de kaart en de verschillende musea in Reykjavik vind je hier

En last but not least: ga walvissen spotten! 

Wij maakten een tour via Elding Whale Watching en we hebben echt zo’n te gekke ervaring gehad! Wat een magisch moment als je zo’n immens groot dier boven water ziet komen, dat is met geen pen te beschrijven. We hebben in totaal 5 bultrugwalvissen gezien waarvan er 3 heel dicht naast onze boot kwamen zwemmen. Ik heb geprobeerd het moment te vangen in foto’s maar dat is heel lastig. Ze komen boven en duiken ook meteen weer onder.  Op mijn Instagram pagina kun je wat filmpjes bekijken over het walvissen spotten en al onze andere belevenissen in Reykjavik. Je kunt de filmpjes vinden tussen mijn highlights, ze staan onder ‘IJsland 1’. Binnenkort meer info over walvissen spotten in een apart blog. 

Een mooie staartvin van een bultrug walvis. We hebben ze van nog veel dichterbij gezien!

*De walvistour hebben wij gedaan in samenwerking met Elding maar wij zullen altijd eerlijk zijn over onze ervaringen.

7 gedachten over “8x Hotspots in Reykjavik

  1. Hi Noor, wat schrijf je leuk! Je stories op instagram waren al een feestje om te volgen en samen met je mooie verhaal en foto’s hier denk ik echt een inspiratie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s