Kidsproof route door Marokko

Van het 1001-nacht sprookje in Marrakech tot slapen onder een fonkelende sterrenhemel in de woestijn en van Marokkaans leren koken tot dwalen in oude Kasbahs in het Atlasgebergte… Afgelopen herfst maakten wij een schitterende reis door het mooie Marokko. Hieronder deel ik onze afwisselende 12-daagse route.

De uiteindelijk 12-daagse route door Marokko
Wat verder ingezoomd zodat je goed kunt zien waar de Dades vallei en de Todgakloof liggen op de route

Route puzzel

Ons oorspronkelijke plan was om een ‘lus’ te rijden: Vanuit Ouarzazate zouden we in Zuidelijke richting naar Zagora gaan en van daaruit door naar Merzouga waar we een bezoek aan de Sahara woestijn planden. Daarna vanuit Merzouga bovenlangs terug reizen naar Ouarzazate met onderweg stops bij de Todgha kloof en de Dades vallei. Echter eenmaal in Marokko vonden we het toch teveel kilometers rijden voor de tijd die we hadden. Daarom hebben we Zagora uiteindelijk geschrapt en dus heen en terug dezelfde route gereden. Ook hadden we daardoor net wat meer tijd om de Dades vallei en Todra kloof een bezoek te brengen. We bezoeken enkele bezienswaardigheden op de heen- en enkele op de terugreis. Maar er zijn, afhankelijk van je wensen en tijd, ook een aantal variaties mogelijk in de route. Deze laat ik je verderop in dit blog zien.

Marrakech 

Onze reis start en eindigt in het drukke maar o-zo-mooie Marrakech. We slapen in een raid: een van oudsher Marokkaans herenhuis maar tegenwoordig een kleurrijk paleisje met mozaïektegeltjes en een mooie groene binnentuin. We dwalen door de smalle steegjes van de medina, ook wel souks genoemd, en leren Marokkaans koken. ’s Avonds spelen we spelletjes op het Djemaa El Fna plein en smullen we van een overheerlijke tajine. 

Accommodatie: Riad Orange – 2 nachten

Meer Lezen?

–> Reisgids Marrakech met kinderen

Ouarzazate

Na de eerste kennismaking met Marokko pikken we in Marrakech onze huurauto op en gaan we het land verder ontdekken. We rijden door het Hoge Atlas gebergte naar de stad Ouarzazate. Deze rit is echt een feestje. Schitterende uitzichten op groene valleien, besneeuwde bergtoppen en afgelegen berberdorpjes wisselen elkaar af. Na een uurtje of 4 rijden komen we in Ouarzazate aan waar we een aantal leuke uitstapjes maken naar de beroemde Atlas filmstudio’s en werelderfgoed Aït Ben Haddou. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Het marktplein verandert ’s avonds in een gezellige, sfeervolle plek met vertier voor jong en oud. We slapen in een basic maar fijn huisje midden in een groene oase van fruit- en palmbomen inclusief fijn zwembad. 

Marrakech – Ouarzazate 195 km (3u 45min)

Wij huurden een auto via Sunny Cars. Dit is niet altijd de goedkoopste aanbieder maar je hebt hier altijd een goede all-in service en geen eigen risico dus nooit gedoe als je stukken krijgt. Sunny Cars heeft geen eigen kantoor in Marrakech. Je haalt de auto dus op bij een andere partij maar huurt onder de voorwaarden van Sunny Cars. Er zijn verschillende kantoren in Marrakech. Wij kozen ervoor om de huurauto op te halen op het kantoor van Europcar, gelegen aan Boulevard Mohamed Zerktouni 63. Vanuit deze locatie zit je namelijk zo op de weg richting het Atlas gebergte en rijd je zo kort mogelijk in de verkeerschaos van Marrakech.

Accommodatie: Ecolodge la Palmeraie Ouarzazate – 2 nachten

Tinghir

Hierna rijden we verder naar de woestijn maar niet voordat we een nachtje slapen in Tinghir. Het breekt mooi de rit naar Merzouga en er zijn 2 bezienswaardigheden in de buurt te vinden die we eigenlijk niet willen missen dus brengen we ze een kort bezoekje. Als eerste rijden we door de Dades vallei met uitzicht op prachtige palmoases. Het hoogtepunt van de rit is een bochtige weg die ons naar een schitterend uitzichtpunt brengt. Daarna brengen we de Todgha Kloof met zijn gigantische kliffen ook een bezoek voor we doorrijden naar de Sahara woestijn.  Helaas hebben we niet meer tijd en moeten we keuzes maken dus zullen deze 2 prachtige plekken het met een kort bezoekje moeten doen. 

Ouarzazate – Tinghir 168km (2u 34min)

Accommodatie: Maison d’Hôtes Retour Au Calme – 1 nacht

Merzouga 

Dan door naar een van de hoogtepunten van onze reis: een nachtje slapen de woestijn! Het verblijf in Merzouga staat vooral in het teken van de Sahara woestijn. Verder is er niet zoveel te beleven. Na aankomst relaxen we nog wat en in de namiddag trekken we op dromedarissen de oranje zandduinen van de Sahara woestijn in. Onderweg naar ons tentenkamp stoppen we om naar de top van een zandduin te klimmen en daar van de zonsondergang te genieten. Eenmaal in ons tentenkamp aangekomen, wordt er lekker voor ons gekookt. Bij het kampvuur luisteren we naar de Marokkaanse muziek die de locals maken en kijken we naar een prachtige, heldere sterrenhemel. 

Na dit mooie avontuur in de woestijn hebben we een rustdag bij onze riad gepland. We spelen en relaxen nog een dag bij het zwembad. De trip in de woestijn eist best veel van de meiden. Veel indrukken, laat naar bed en weer vroeg opstaan om de zonsopkomst te bekijken. Een dag helemaal niets doen behalve lekker zwemmen is dus heel welkom! 

Tinghir – Merzouga 201 km (2u 45min)

Accommodatie: Moonlight Desert Camp – 1 nacht / Riad dar Hassan – 1 nacht

Na een goede nachtrust reizen we in 1x terug naar Ouarzazate. Omdat we het zo’n heerlijke plek vinden slapen we weer bij Ecolodge la Palmeraie. De volgende dag rijden we de schitterende rit door de Hoge Atlas naar Marrakech waar we onze reis afsluiten in een fijn resort aan de rand van Marrakech. Althans… dat was het plan. Last minute verandert dat plan helaas. We komen aan bij ons mooie resort aan de rand van Marrakech maar het blijkt dat de eigenaar liever geen kinderen ziet op zijn resort. Ze zijn welkom maar mogen niet spelen in het zwembad. Vreemd want wij hebben deze reservering ver van te voren gemaakt en duidelijk vermeld dat er 3 kinderen van 4, 6 en 8 bij zijn. Na overleg besluiten we dat dit geen succes gaat zijn dus vertrekken we weer. We boeken een ruim appartement aan de rand van de Medina van Marrakech waar we nog een paar fijne laatste dagen hebben. 

Merzouga – Ouarzazate 369km (5u 10 min)

Accommodatie: Ecolodge la Palmeraie Ouarzazate – 1 nacht 

Ouarzazate – Marrakech 195 km (3u 45min)

Accommodatie: riad Mamahouse Marrakech – 3 nachten

Alternatieve routes

Alternatieve routes om je reis uit te breiden of in te korten

Zoals ik al eerder vermeldde, wij vonden het geen probleem om dezelfde route heen en terug te rijden. Maar ik kan mij voorstellen dat als je meer tijd hebt, je dat liever niet doet. Een alternatief is om vanuit Merzouga verder noordelijk te rijden naar de stad Fez, een rit van zo’n 8 uur, en daar je reis te eindigen. Ook kun je nog een strandbezoek kunnen plannen bij Essaouira, wat op 2.45 uur rijden van Marrakech ligt. Heb je juist korter de tijd? Dan kun je kiezen om de Dades vallei en Todgha kloof te schrappen en vanuit Ouarzazate door te rijden naar M’Hamid  (zo’n 95 km ten zuiden van Zagora) om daar een bezoek te brengen aan Erg Chigaga. Dat gebied is net als Erg Chebbi bij Merzouga, onderdeel van de Sahara woestijn. 

5 gedachten over “Kidsproof route door Marokko

 1. wat een leuke blog!
  Eigenlijk was ik opzoek naar een route en tips voor Denmarken. Die heb ik ook gevonden, ik had ongeveer dezelfde route in mijn hoofd. Maar misschien iets minder tijd in Kopenhagen en wat meer tijd in de andere steden/dorpjes. De planning is deze herfstvakantie te gaan. Marokko staat eigenlijk hoger op ons lijstje.
  Maar met corona en vliegen durf ik het voor nu niet aan.
  Hoe hebben jullie auto rijden ervaren in Marokko?
  Bedankt voor de tips!

  Like

  1. Hoi Michelle, Wat een goed vooruitzicht om naar Denemarken te gaan in de herfst! Wij vonden die reis echt ontzettend leuk. Wat betreft het autorijden in Marokko: dit is heel goed te doen. Alleen in de drukte van de steden kan het wel een uitdaging zijn. Wij hebben daarom onze huurauto pas opgehaald nadat we een paar dagen Marrakech verkend hadden en het verder het land in gingen trekken.

   Like

 2. Zoals we de Slovenië inspiratie volledig bij jou hebben gehaald, haal ik nu de Marokko inspiratie hier op je blog! Dit jaar wordt het Zuid Engeland maar volgend jaar willen we Marokko doen. Dus misschien dat ik me voor meer tips nog eens bij je meld! Je maakt zulke pracht foto’s. Dat zal wat worden met jullie wereldreis!❤️

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s