Een must-see in Slovenië: de Vintgar Kloof

Mensen die Slovenië hebben bezocht zeggen het allemaal: breng een bezoek aan de Vintgar Kloof! En ik kan ze geen ongelijk geven want het is echt de moeite waard. Het toerisme is er duidelijk aanwezig (lees: het kan er flink druk worden en busladingen toeristen rijden af en aan) maar ga je in de vroege ochtend of aan het eind van de middag dan heb je kans dat de drukte alles meevalt. Misschien heb je zelfs wel geluk en heb je deze prachtige kloof met 50 tinten turquoise water bijna voor je alleen! 

Een stukje geschiedenis 

De Vintgar Kloof is in 1891 ontdekt door Jakob Žumer, de burgemeester van het dorp Gorje, en Benedikt Lergetporer, een fotograaf uit Bled. Beide waren verbaasd over de schoonheid en het mysterieuze karakter van deze prachtige plek. 2 Jaar later, op 26 augustus 1893, is de kloof geopend voor publiek. Om de kloof veilig begaanbaar te maken, is een houten vlonderpad aangelegd langs de steile kliffen. Een levengevaarlijke klus want door de kloof stroomt over een lengte van 1,6km de Radovna rivier vol watervallen en stroomversnellingen.

Als je goed kijkt, zie je een vis zwemmen in het heldere water

Wandelen door de Vintgar Kloof met kinderen

Vanaf het meer van Bled, rijden we ongeveer 5km in noordoostelijke richting naar de Vintgar Kloof. Na het parkeren van de auto, lopen we heel makkelijk naar de ingang van het park. Het enige wat we moeten doen is de meute volgen… We zijn niet super vroeg van onze camping vertrokken en zijn even bang dat het straks aanschuiven wordt in een superdrukke kloof.  Gelukkig blijkt dat later enorm mee te vallen. Aangekomen bij de kassa sluiten we aan in de rij om kaartjes te kopen bij het loket… Oef! We zijn meteen €32,- armer. Vooraf heb ik op verschillende blogs hele ander prijzen gelezen. Het toerisme ontwikkelt zich hier in een rap tempo met het logische gevolg dat de prijzen in hetzelfde tempo meestijgen. Later tijdens onze reis stuit ik hier vaker op dus mocht je plannen hebben om naar Slovenië te gaan, stel ze niet te lang uit (overigens niet alleen vanwege de snelle ontwikkeling van het toerisme maar ook omdat het gewoon een prachtig land is wat echt een bezoek waard is).

Eenmaal door de toegangspoortjes begint de wandeltocht. Een houten vlonderpad kronkelt langs de steile hellingen en neemt ons mee door de kloof. Vanaf het pad hebben we schitterend zicht op het heldere, turquoise water van de rivier. We kunnen de vissen zien zwemmen! Het is bijna onwerkelijk hoe fel de kleur van het water is. Ik verbaas mij na elke bocht weer hoe mooi het hier is. Jasmijn vraagt het zich ook verwonderend af: “Hoe kan dat water zo felblauw zijn mama?” Het antwoord moet ik haar schuldig blijven… De wandeling is lekker avontuurlijk en de meiden hebben er daardoor flink de pas in. We lopen boven het water over de vlonderpaden, beklimmen trappetjes en steken een aantal bruggen over. Inmiddels is het tegen het eind van de ochtend en staat de zon hoog genoeg aan de hemel om in de kloof te schijnen. Hierdoor krijgt het water een nóg intensere kleur, wauw! Gaandeweg verandert het smalle houten vlonderpad in een wat breder zandpaadje met trappetjes. Ook bij Lieve blijft dat niet onopgemerkt en  meteen heeft ze een leuk idee. “Mama mogen we naar het water toe en steentjes verzamelen?” We klauteren over de rotsen naar de waterkant. Eenmaal bij het water zijn de meiden druk: steentjes verzamelen en in het water gooien, naar de vissen kijken en even voelen of het water in de kloof nu warm of koud is. Joris en ik zoeken een mooi plekje op een rots en genieten van onze spelende meiden en deze magisch mooie plek. Ondertussen denk ik: wat is reizen samen met onze kinderen toch gaaf! 

Na een tijdje lopen we toch maar weer verder. De wandeling door de koof leidt ons naar de 16 meter hoge Šum waterval en is enkele reis een tochtje van 1,6 km. Voor onze kinderen is dit een prima afstand om zelf te wandelen. Bij het eindpunt is een kiosk waar we even gaan zitten voor een pauze. De meiden smullen van een welverdiend ijsje voor we weer aan de terugweg beginnen. Ik zie een bord staan met daarop een andere terugweg. Het lijkt alsof deze door het bos gaat, zonder goed zicht op het mooie water. Ik kan ook niet precies zien hoelang deze route is dus daarom kiezen we ervoor om dezelfde weg terug te lopen. Al wandelend de andere kant op, heb je weer hele andere uitzichten! 

In totaal zijn wij ongeveer 3 uur in de kloof geweest inclusief alle stops. Wij wandelden met 3 jonge kinderen en hebben onderweg de tijd genomen voor foto’s, een slokje drinken met wat lekkers en om te spelen. Onze meiden vonden deze wandeling meer dan leuk! 

Schitterende uitzichten onderweg. Dit is niet de Sum waterval, daarvoor moet je nog een stukje verder doorlopen.

Praktisch

Entree

Kinderen tot 6 jaar: €1,- / Kinderen 6 – 15 jaar: €3,- / Volwassenen: €10,-

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Tip: Als je alleen tickets voor volwassenen nodig hebt, kun je ze vooraf online hier kopen. Ten tijde van het hoogseizoen kan het weleens druk worden aan de kassa. Door online toegangstickets te kopen, skip je de rij bij de kassa. Helaas zijn alle andere toegangstickets niet online verkrijgbaar

*Bovenstaande tarieven zijn van augustus 2019. Check www.vintgar.si voor de meest up- to-date info.

Eten, drinken en wc

Bij de entree vind je een restaurant met terras en bij de Šum waterval staat een simpele kiosk waar je wat snacks, drinken en ijsjes kunt kopen. Daar zijn ook wc’s te vinden.  

Wandelwagen

Het is niet toegestaan om een buggy of wandelwagen mee te nemen in de kloof. De houten wandelpaden zijn op sommige stukken erg smal en het kan al een uitdaging zijn om tegenliggers te passeren zonder buggy. Wij vonden het erg fijn en praktisch om een draagzak mee te nemen tijdens de wandeling maar let wel op. Je loopt namelijk langs overhangende rotswanden waar zowel jij als je kleintje je hoofd aan kunnen stoten. Als er tegenliggers komen, moet je dan ook vaak even wachten tot ze gepasseerd zijn. 

Schoenen

De wandelpaden kunnen nat en glibberig zijn. Stevige (wandel)schoenen met een goed profiel zijn handig. 

Parkeren

Er is veel parkeermogelijkheid op de parkings rondom de ingang van de Vintgar Kloof maar je kunt ook de shuttle bus nemen vanuit Bled en omstreken. Kijk hier voor de dienstregeling. 

Kosten parkeren bij de kloof: €5,- / Kosten shuttle bus: €1,-

Meer lezen

–> Het wonderschone meer van Bled

3 gedachten over “Een must-see in Slovenië: de Vintgar Kloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s