Magisch overnachten op bergplateau Velika Planina

Een van de meest sprookjesachtige plekken van Slovenië is het bergplateau Velika Planina. Het herdersdorp met zijn idyllische houten huisjes ligt op een hoogte van 1600 meter en is een van de laatste nog in gebruik zijnde herdersnederzettingen van Europa. Lopend door het glooiende, groene landschap lijkt de tijd stil te staan en waan je jezelf in een openluchtmuseum. Neem een kijkje in het mini-museum, een replica van een oude herdershut, en leer hoe de herders vroeger leefden. Of ontmoet tijdens een van de mooie wandelingen een herder met zijn koeien en schattige kalfjes. 

Overnachten op hoogte 

Velika Planina is prima als daguitstap te bezoeken. De lift naar boven draait al vanaf 8.30u in de ochtend. Vervolgens heb je een hele dag de tijd boven op het plateau om het mooie herdersdorp en zijn omgeving te verkennen. Aan het einde van de middag ga je net voordat de lift 18.00 u weer sluit,  terug naar beneden. Maar de karakteristieke houten huisjes van Velika Planina zijn niet alleen voor herders. In de jaren ‘60 is er een toeristendorpje gebouwd met huisjes die er hetzelfde uitzien als die mooie houten herdershuisjes. Wil je echt de unieke en magische ervaring van Velika Planina beleven, boek dan een of twee overnachtingen in zo’n huisje. De zon onder zien gaan vanuit de hottub voor de deur van je hutje, een wandeling maken in het gouden avondlicht als alle andere toeristen al met de lift terug naar beneden zijn of ontbijten met uitzicht op de bergtoppen… Een verblijf op een plateau voegt echt wat toe aan de beleving van dit mooie stukje Slovenië. 

Hoe te bereiken? 

Vanuit de camping waar wij verblijven, Camp Menina, is het 50 minuten rijden naar de parkeerplaats van de kabelbaan (adres: Kamniška Bistrica 2, Stahovica). Vanuit Ljubljana is dit ook goed te bereiken en rijd je in ongeveer 45 minuutjes naar dit startpunt. Je kunt op meerdere manieren naar Velika Planina. Vanuit de plaatsen Stahovica, Kamniška Bistrica of Krivčevo kun je omhoog wandelen. Veruit het handigste is om te starten in Kamniška Bistrica. Daar bevindt zich het station van de kabelbaan waar ook voldoende parkeergelegenheid is. Vanuit het dal lopen er meerdere routes omhoog (geschatte minimale wandeltijd is 3uur). Wij vinden dit met de kinderen en bagage geen goed idee dus nemen de kabelbaan omhoog. Het eerste stuk zitten we in een dichte cabine, daarna gaan we verder met een stoeltjeslift naar het herdersdorp. De stoeltjeslift heeft 2 stops; de eerste halte is bij restaurant Zeleni Rob, de tweede halte is de top en dus het eindpunt. Om bij ons huisje in het toeristendorp te komen, moeten we uitstappen bij de eerste halte. Na 5 à 10 minuten wandelen komen we bij de huisjes aan waar het genieten meteen kan beginnen. De hottub is al opgewarmd dus bikini’s aan en plonsen maar! 

Praktisch: de kabelbaan draait het hele jaar. Tussen juni en september gaat er tussen 8.30u en 18.00u elk half uur een rit. De tijden van de stoeltjeslift zijn aangepast op de kabelbaan. Een retour familieticket kost ongeveer €40,-. Als je niet op het plateau overnacht, zorg dan wel dat je op tijd terug bent om met de laatste rit mee naar beneden te gaan! 

Het eindpunt van de stoeltjeslift in het mooie avondlicht

Accommodatie

Eenmaal in ons huisje word ik helemaal blij. De sfeer is zo fijn en gezellig! Kneuterig is het woord wat bij mij opkomt. Er is een simpele kookvoorziening, een houtkachel voor frisse avonden en een sauna. Overdag zijn we vooral in de omgeving te vinden maar in de avond genieten van volop van dit fijne plekje. We spelen een spelletje, ontspannen in de hottub met uitzicht op de bergtoppen of lezen een boek.  Als  de zon onder is, klimmen we via het trapje door het luik naar boven op het zoldertje waar we heerlijk slapen. Het eerste wat ik doe als ik ’s ochtends wakker word, is weer naar buiten gaan. Ik gooi een houtblok op het vuur om de hottub vast op te warmen, zet een kopje thee en geniet vanaf de picknicktafel voor de deur van de opkomende zon. Ik snuif de frisse berglucht op en geniet van dit fijne moment. Beter wordt het niet! Klik hier voor de link naar ons huisje.

Wat is er te doen in de omgeving

Boven op het plateau kom je vooral voor de schitterende uitzichten, de rust en de heerlijke schone berglucht. Er lopen prachtige wandelroutes en daarnaast zijn er ook nog andere dingen die het vernoemen waard zijn. 

 • Op 15 minuutjes van ons hutje ligt het herdersdorp met zijn mooie karakteristieke huisjes. Het is echt de moeite waard om hier doorheen te wandelen. Las een gezellige pauze in bij een van de huisjes. Er zijn meerdere plekken waar je wat kunt drinken. 
 • Tussen juni en september zijn de herders met hun koeien op het plateau te vinden. Als je de koeien wil vinden, is het enigste wat je moet doen, goed naar de koeienbellen luisteren. Misschien heb je geluk en kom je onderweg een herder tegen in traditionele kledij. Ten tijde van ons verblijf lopen de koeien echt overal, we kunnen er niet omheen. Het gevolg is dat er echt overal koeienvlaaien liggen. Door de zon lijken de vlaaien uitgedroogd te zijn. Maar… niets is wat het lijkt, want slechts het buitenste laagje is hard geworden. Tijdens het wandelen zegt Lieve heel stoer dat ze wel even zal laten zien dat ze gewoon in een koeienvlaai durft te stampen… Ik wil haar nog waarschuwen maar ben al te laat. Ze stampt zo hard als ze kan in de vlaai…. Die toch niet zo hard en uitgedroogd was als ze had bedacht. Haar hele schoen zit onder… We liggen helemaal dubbel! 
 • In het herdersdorp is een mini museum te vinden. Het is een replica van een herdershut hoe die er lang geleden uitzag. Voor een kleine vergoeding mag je met een klein gezelschap naar binnen. Een Sloveense studente gaf ons aan de hand van verschillende voorwerpen een interessante uitleg in het Engels over het leven vroeger. Omdat we met alleen ons gezin in het hutje passen, wacht ze steeds even zodat wij kunnen vertalen. Onze kinderen leren wat herders vroeger voor kleding aan hadden en passen een soort jas. Er wordt uitgelegd hoe ze de hut vroeger verwarmden en waar ze etenswaren bewaarden zodat het niet bederfde. Super leerzaam en interessant! Kosten: EUR 3,- voor volwassenen en EUR 1,50 voor kinderen.  
Het mini museum
 • In Velika Planina wordt er nog op traditionele manier kaas gemaakt. Trnič is dé lokale kaas die bekend is in de wijde omtrek. Het is een hard kaasje in de vorm van een vrouwenborst. 
 • In het herdersdorp staat een mooi zwart kerkje wat helemaal past in de stijl van de huisjes. Leuk om even een kijkje te nemen.

Praktisch

Op Instagram kreeg ik veel vragen over ons verblijf. Daarom heb ik hieronder nog wat praktische dingen op een rijtje gezet. 

 • Wij hebben de auto tijdens de 2 nachten in de bergen op de parkeerplaats bij de kabelbaan geparkeerd . Het is geen bewaakte parkeerplaats maar wij vonden dat een prima optie. Meerdere mensen deden dit zo en daarbij is Slovenië een veilig land. 
 • De reis door Slovenië maakten wij met onze caravan. Deze uitstap hebben wij gemaakt vanuit de camping waar wij verbleven. De caravan kon daar zonder problemen 2 nachten blijven staan zonder dat we op de camping verbleven. Wij betaalden daarvoor een kleine vergoeding (alleen de staanplaats, geen elektra en toeristenbelasting en extra personen). Bij het dalstation van de kabelbaan zit ook een camping: Kamp Alpe
 • Op het plateau is een buggy onbruikbaar. Je loopt door glooiende, groene weides, over smalle paadjes, grove kiezelpaden en moet zo af en toe een stuk klimmen of dalen. Een draagzak,  –doek of framedrager is handig. 
 • Hoe neem je de bagage mee naar boven? Dit is denk ik wel de meest gestelde vraag. De bagage kan gewoon meegenomen worden in de kabelbaan maar ook in de stoeltjeslift. Onze tassen werden in een aparte gondel gezet en gingen zo makkelijk mee naar boven. Tip: zorg ervoor dat je rugzakken meeneemt. Dat is vele malen makkelijker voor het laatste stukje wat je moet wandelen van de stoeltjeslift naar je huisje. 
 • Kunnen jonge kinderen ook mee naar boven? Jazeker, dat kan. Ik heb genoeg kleine kinderen op het plateau gezien. Kaatje, onze jongste dochter, was ten tijde van ons bezoek ook pas 3 jaar. In de stoeltjeslift moeten jonge kinderen verplicht naast een ouder zitten. 
 • Boven in de bergen is geen pinautomaat te vinden. Neem dus genoeg cash en kleingeld mee. In de hutjes is wat proviand te vinden voor een simpele maaltijd zoals water, melk, bier, fris, pasta, rijst, tonijn etc. De producten worden verkocht op basis van vertrouwen en hebben vaste, ronde prijzen. Betalen doe je door geld te stoppen in een potje. 
 • Op het plateau is een restaurant te vinden waar je kunt eten. Zeleni Rob is een gezellig berghut restaurant en ligt naast de 1estop van de stoeltjeslift. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op de vallei en de Kamnik-Savinja Alpen. Op de menukaart staan heerlijke lokale gerechten voor een prima prijs. Aanraders zijn de dumplings met ricotta en ‘Jota’ een soort soep met bonen, zuurkool, aardappelen en spek. Mijn persoonlijke favoriet is Ricet, een stoofpotje met een lokaal worstje en rijst . 

Meer lezen over Slovenië?

–> De mooiste plekjes van Slovenië

–> Een must-see in Slovenië: de Vintgar Kloof

–> Het wonderschone meer van Bled

2 gedachten over “Magisch overnachten op bergplateau Velika Planina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s