Het wonderschone meer van Bled

Het meer van Bled is een prachtig blauw-groen meer, gelegen in het noordoosten van Slovenië, dichtbij Triglav Nationaal Park. Het meer is omringd door heuvels en is 2km lang en 1,4km breed en bijna 30 meter diep. Het is een van de mooiste meren die ik ooit heb gezien en ook een van de grootste highlights van Slovenië. In het midden van het meer ligt een eiland met een pittoresk kerkje, wat ook de omslag van de Lonely Planet reisgids siert. Op een van de heuvels rondom het meer staat een imposant kasteel en op het meer varen traditionele houten Pletna boten. Op en rond het meer is van alles te doen. In dit blog vertel ik je daar meer over. 

Wat is er allemaal te zien en doen bij het meer van Bled?

1. Ga varen over het meer van Bled 

Varen over het meer van Bled is een leuke manier om op verkenning te gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen. Je kunt kiezen om met een Pletna boot mee te gaan. Met een aantal andere mensen stap je in de traditionele Sloveense roeiboot en vaar je naar het eilandje (€15 volwassenen, €7,50 kinderen vanaf 7 jr). Je hoeft zelf niet te roeien, dat doet namelijk een staande roeier voor je, en je zit droog bij eventuele regen. Wil je liever zelf het meer verkennen, huur dan een houten roeibootje. Wij hebben met de kids zo’n bootje gehuurd en hadden de grootste lol! Het kost even wat kracht en je moet wat handigheid krijgen in het roeien met de houten spanen, maar het is erg leuk om te doen! Met het bootje kun je ook aanmeren bij het eilandje. Er zijn ook legio mogelijkheden om te SUPpen (Stand Up Paddling) en kajakken op het meer. 

  • Huur bootje: €20 per uur, elk extra uur €10,-

2. Bekijk het eilandje met het kerkje

Met je gehuurde roeibootje vaar je zo naar het eilandje midden in het meer. Het is gratis te bezoeken, je betaalt alleen het vervoersmiddel om er te komen. Eenmaal aangekomen, leg je het bootje vast aan de steiger en kun je op ontdekking. Er is een wandelpad aangelegd wat je meeneemt rond het eiland. Het water is heel helder en blauw en vanaf de kade zie je de vissen zwemmen! Via een monumentale trap kun je naar boven lopen richting het kerkje. Het kerkje is ook van binnen te bezichtigen maar dan betaal je een kleine vergoeding

  • Toegang kerkje: €6,- volwassenen / €1,-kinderen 

3. Wandel of fiets rondom het meer

Een wandel- of fietstocht rond het meer van Bled is zo’n 6km. Je kunt natuurlijk met een flinke pas in een uurtje rond zijn maar onderweg kom je langs mooie plekjes en gezellige terrasjes dus je kunt zomaar een paar uur besteden aan deze leuke activiteit. Je komt ook langs het punt waar je omhoog kunt lopen naar het kasteel van Bled (dat komt dan wel nog extra bij die 6km). 

4.Breng een bezoek aan het Kasteel van Bled. 

 Blejski Grad, oftewel Bled Castle, prijkt imposant op een 130m hoge klif boven het meer van Bled. Je bereikt het kasteel door naar boven te lopen via 1 van de 3 trails of je rijdt met de auto omhoog. Naast het bezoeken van het kasteel kun je genieten van een prachtig uitzicht over het meer, is er een museum en kun je overheerlijk eten in het restaurant.

  • Toegang kasteel: €11,- volwassenen / €5,- kinderen t/m 14 jr

5. Wandeling naar uitzichtpunt Mala Osojnica

Voor een geweldig uitzicht over het meer van Bled, hike je naar het uitzichtpunt ‘Osojnica’. De wandeling start in de zuidwest hoek van het meer. Je kunt je auto parkeren bij Camping Bled en dan zuidelijk langs het meer wandelen. Op een gegeven moment kom je bij grasveld en daar kun je aan de overkant van de weg rechts een steil bospad in. Je loopt tot je een verlaten huis ziet en vanaf daar geeft een bordje de richting van de wandeling aan. Volgens de Lonely Planet is dit hike nr 6 maar ik heb het nergens op de bordjes kunnen ontdekken. Ik heb in de app ‘Kaarten’ op mijn iPhone het uitzichtpunt ‘Mala Osojnica’ ingevoerd en dat heeft ons geholpen om de route te kunnen vinden. In 30 minuten loop naar het uitzichtpunt op 685m hoogte. Daarna kun je nog 20 minuten verder omhoog wandelen naar het allerhoogste punt Velika Osojnica (756m hoogte). Wij hebben dat laatste stukje niet meer gedaan want onze dames waren hongerig maar vanaf dat hoogste punt maken fotografen de foto’s die je op ansichtkaarten van Slovenië terugvindt. Wel de moeite om nog even dat laatste stukje door te lopen denk ik! Trek goede schoenen aan voor deze wandeling want het is een vrij pittige, steile klim.

Halverwege de wandeling naar boven is een bankje. Een mooi rustpunt met fantastisch uitzicht!

6. Straza Bled

Op een van de heuvels rondom het meer zijn allerlei toffe, uitdagende activiteiten te vinden voor jong en oud. Bij Straza Bled kun je met een stoeltjeslift naar boven of je wandelt de hele weg omhoog. Op de heuvel vind je Adventure Park Bled. Tussen de boomtoppen kun je ziplinen (je roetsjt aan een kabel van boomtop naar boomtop) en verschillende klimparcoursen volgen. Je krijgt een veiligheidstuig aan en een helm op en wordt vastgemaakt aan een kabel (superveilig, kan nooit los gaan, pas aan het einde van het parcours is dat mogelijk). Er wordt samen met een instructeur een duidelijke uitleg en oefenparcours doorlopen en daarna mag je zelf aan de bak. Kinderen beginnen met het makkelijkste parcours en dan wordt steeds gekeken hoe het gaat en of ze door kunnen naar een graadje moeilijker. Jasmijn (8) en Lieve (6) hebben alle parcoursen heel dapper doorlopen behalve de laatste en moeilijkste. Daar waren ze letterlijk nog te klein voor want de bovenste kabel waar je aan vasthoudt tijdens het klimmen was te hoog voor ze. Het is best een pittige activiteit, je kind moet zeker geen hoogtevrees hebben. Ik had vooraf ook wat twijfels of het niet te moeilijk of eng zou zijn maar onze meiden houden van klimmen en klauteren en vonden het gelukkig geweldig! Manlief ook trouwens. Het grote parcours is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. De lengte van je kind is belangrijker dan de leeftijd; ze moeten namelijk de bovenste kabel goed kunnen vastpakken. Jongere kinderen kunnen terecht op het babyparcours. Onze dochter Kaatje (3) vond dat geweldig! Ze kreeg ook een helm op en mocht op een parcours op een halve meter boven de grond  haar klimkunsten laten zien. Naast het babyparcours vind je er ook een kabelbaan en als kers op de taart mocht ze een stukje ziplinen over de mini zipline! Kaatje voelde zich super stoer!

  • Prijzen Adventure Park: kinderen tot 7 jr €10,- / tot 14 jr €18,- / volwassenen €22,- / familieticket 2 volw + 2 kind €69,- / babyparcours €5,-)

Naast het Adventure Park zijn er ook andere leuke activiteiten te doen. Je kunt springen van een stellage op 3 of 5 m hoogte en landen in een dikke luchtzak, met een band van een schans glijden en rodelen. De rodelbaan is echt een leuke gezinsactiviteit. Er mag per ouder 1 kind mee op een sleetje dus ook jongere kinderen kunnen mee. Je kunt echt mega hard naar beneden sjeezen maar mocht je niet zo’n grote thrillseeker zijn dan kun je ook remmen en het wat rustiger aan doen. 

Het kostte ons wel wat moeite om Straza Bled te vinden. Als je Straza Bled ingeeft in de navigatie, stuurt hij je via een verkeerde, doodlopende weg. Wij zijn uiteindelijk vanaf de parkeerplaats van hotel Savica Garni rechtsaf geslagen (de weg loopt daar omhoog) en vanaf daar staat het goed aangegeven de bordjes langs de weg. 

7. Maak een uitstap naar de Vintgar Kloof

Zo’n 5 km ten noorden van het meer van Bled ligt de Vintgar Kloof. Door de eeuwen heen heeft de Radovna rivier de 1,6 km lange kloof uitgesleten. Je wandelt over een slingerend houten vlonder pad langs de steile rotswanden van de kloof met zicht op het heldere blauw-groene water.

Meer Lezen?

–> Een must-see in Slovenië: de Vintgar Kloof

8. Zwemmen 

Tijdens de zomermaanden is het ook mogelijk om te zwemmen in het meer. Het water heeft een ‘Blue Flag’ wat staat voor het schoonste water met de beste kwaliteit. Het meer is in juli en augustus opgewarmd tot ongeveer 22 graden. Je vindt er verschillende publieke stranden en een aantal hotels hebben steigers met ligbedjes aan het meer.

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen om je enkele dagen te vermaken. Ondanks dat het meer van Bled vrij toeristisch is, vinden wij dat je het niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Slovenië! Tot slot nog wat praktische tips en aanbevelingen die je kunt meenemen als voorbereiding op je reis.

Parkeren

Parkeren in Bled kan best een uitdaging zijn tijdens het hoogseizoen. Vooral voor campers is het lastig om een plekje te vinden. De meeste parkeerplekken kosten €5,- voor 3 uur of €10,- voor een hele dag. In de app ‘Kaarten’ op de iPhone staan de parkings aangegeven als je op parkeerplaatsen in de buurt zoekt. Wij hebben bij hotel Savica Garni / hotel Rikli Balance geparkeerd voor bovenstaand tarief. Er staat een jongen bij de toegang van de parkeerplaats die alles netjes regelt en binnen enkele minuten wandelen sta je aan het meer. Daarnaast is er een goed busnetwerk rondom Bled dus dat is eventueel een goed alternatief. 

Accommodatie

Wij hebben in Slovenië rondgereisd met onze caravan en verbleven op verschillende campings. Onze uitvalsbasis hebben we zorgvuldig gekozen. Rondom het meer van Bled kan het tijdens de zomermaanden ontzettend druk worden. Daarnaast hadden wij ook een aantal dingen rondom het meer van Bohinj op ons lijstje staan, wat zo’n 25 km verderop ligt. Verblijven in een rustige omgeving heeft altijd onze voorkeur daarom hebben wij gekozen voor een uitvalsbasis richting het meer van Bohinj, in Bohinsjka Bistrica. Met de auto ben je binnen 15 minuten in Bled en dat was voor ons prima. Wij verbleven 6 nachten op Camp Danica; een camping aan de Sava rivier. Ik kan je deze camping van harte aanbevelen. Wij stonden op een van de mooiste plekjes direct áán de rivier. Als we ’s ochtends de caravandeur openden, was de heldere rivier het eerste uitzicht. De meisjes hebben echt uren gespeeld langs de waterkant. Visjes vangen, dammen bouwen en lekker poedelen in het water. Op de warmere dagen gingen ze keer op keer met een bodyboard stroomafwaarts door de rivier. Gegarandeerd plezier! ’s Avonds genoten Joris en ik tijdens een wijntje van het fijne uitzicht en het geluid van het stromende water… heerlijk rustgevend! Als je zeker wil zijn van een plekje daar, is het handig om in elk geval tijdens het hoogseizoen te reserveren. 

De tent met de witte lampionnetjes eraan is ons plekje

Eettips

In Bled zijn er legio mogelijkheden om een hapje te eten. Onze ervaring is wel dat het er een stukje duurder is dan in de rest van het land. Het is er tenslotte ook een stuk toeristischer. Toch vonden wij het nog steeds heel goed betaalbaar. Wij hebben bij Pizzaria Rustika gegeten, net iets buiten het centrum aan de noordkant van het meer. Onze pizza’s waren overheerlijk net als de wijn (en dat voor €1,40 per glas) maar je kunt er ook terecht voor een salade of burgers. 

Voor een koffie en de beste ‘Bled Cream Cake’ (een lokale delicatesse) kun je terecht bij Park Restaurant en Café, aan de oostkant van het meer. 

Meer lezen over Slovenië?

–> De mooiste plekjes van Slovenië

–> Magisch overnachten op bergplateau Velika Planina

3 gedachten over “Het wonderschone meer van Bled

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s