Reisgids Marrakech met kinderen

Marrakech… de stad van sprookjes en 1001 nacht . Van de wirwar van honderden kleine straatjes en winkeltjes in de medina tot grootse, rijk versierde paleizen. In deze stad stap je een compleet andere wereld binnen en dat op maar 4 uurtjes vliegen. 

Na een goede vlucht vanaf het Duitse Weeze worden we buiten opgewacht door een chauffeur van Riad Orange. Na een half uurtje rijden staan we aan de ingang van de medina. Auto’s kunnen hier niet verder en dus wordt de bagage inclusief onze kinderen op een soort houten kruiwagen geladen en lopen we het laatste stukje naar ons verblijf. De kids kijken hun ogen uit; ezeltjes met aangespannen karren, winkels vol pracht en praal, brommers, locals die telkens weer ‘welcome to Morocco’ roepen… wat een indrukken!  Mijn hart maakt een sprongetje van geluk…Yes! Hier lopen we toch maar mooi een compleet andere wereld binnen en dit keer samen met onze meiden. 

De luchthaven van Marrakech, helemaal in stijl

Eenmaal binnen de muren van de riad, worden we verwelkomd met Marokkaanse thee en koekjes. Vanaf een oranje leren poef neem ik de omgeving eens goed in mij op. Wat is het hier mooi! Het kleurgebruik en materialen, de planten, alle mozaïek tegeltjes… het klopt tot in detail. Voor de meiden is het is inmiddels al flink wat later dan de normale bedtijd dus we zoeken onze kamer op en binnen no-time zijn er 3 naar dromenland vertrokken. Joris en ik zoeken een fijn plekje op in de binnentuin en met een theetje maken we plannen voor de komende dagen. Onze aanraders wat betreft zien, doen, eten, slapen en praktische tips zet ik hieronder voor je op een rijtje. 

Welkom met thee en koekjes

8x zien en doen in Marrakech

 • Slenter door de medina

Overal is wel wat te zien en gebeurt er wel wat. Wij kijken onze ogen uit. Mooie spullen zoals servies, tapijten, sieraden en leer worden er verkocht, maar ook etenswaren. Vlees, kruiden, olie, fruit en groenten vind je er in overvloed. Onderhandelen is hier heel normaal en een must. Onze meiden zijn vooral fan van alle bling bling. Elk gouden kandelaartje, doosje en tasje met kraaltjes moet even bekeken worden en zou het liefst ook mee naar huis genomen worden. Tip: met kinderen bezoek je de souks het beste in de ochtend. Het is er dan meestal vrij rustig; minder brommers en mensen op de been waardoor je ambachtslieden beter aan het werk kunt zien. 

 • Bezoek de mooie Majorelle tuin

De eigenaren van deze botanische tuin Yves Saint Laurent en Pierre Bergé besloten in 2002 deze grondig te restaureren. In negen maanden werd de tuin voorzien van verschillende irrigatiesystemen en nieuwe planten uit vijf continenten. Inmiddels bevat de tuin meer dan 300 zeldzame planten en kenmerkt de tuin zich door afwisselende stijlen. Ook zijn er in de tuin veel vogels te vinden. In reisgidsen ben je vast wel eens plaatjes tegen gekomen van deze mooie tuin waar je de typerende blauwe kleur ziet terugkomen. De Majorelle tuin ligt in het nieuwe gedeelte van Marrakech en  is een echte hotspot. Dat is te merken… Wij wandelen een rondje en gaan dan snel weer verder. Wat een drukte! (Entree: Kids gratis,Vanaf 12 jaar 70 Dirham, ongeveer 7 EUR)

 • Een ritje maken in een Calèche 

Overal aan de rand van de medina kun je ze vinden; de leuke groene koetsjes. Op de eerste dag in Marrakech spreken wij een van de mannen aan en regelen we zo tour door de stad. Voor de kids een fijne manier om de stad te verkennen en voor ons ideaal want na afloop kunnen we ons wat beter oriënteren. (Kosten: onderhandelbaar. Wij betaalden ongeveer 23 EUR voor een rit van een uur)

 • Dwalen door het Bahia Palace

Dit goed bewaarde paleis is echt een plaatje. Kleurrijke mozaïek tegeltjes, houtsnijwerk en schitterende plafonds. Vergaap je in dit prachtige paleis aan alle mooie details. (Entree: 70 Dirham)

 • Sfeerproeven op het Djemaa El Fna plein

Dit grote plein ligt in het hart van de medina en is de moeite waard om in de avond te bezoeken. Al slenterend over het plein worden al mijn zintuigen geprikkeld. Na zonsondergang verandert het plein in een 1001 nacht sfeer met overal eetstalletjes, lampjes, slangenbezweerders, verhalenvertellers en vuurspuwers. De geuren en kleuren komen mij tegemoet en even weet ik niet waar ik moet kijken, zo overweldigend! We zoeken eerst maar eens een plekje bij een van de eetstalletjes om vanuit daar alles in ons op te nemen. Eten bij een straattentje is trouwens een echte een aanrader. De meest heerlijke (en goedkope!) gerechten toveren ze daar op je bord. Wij schuiven aan bij een druk tentje en eten de eerste Marokkaanse tajine. Hmm wat een smaakexplosie!! Even later lopen we met de meiden nog een ronde over het plein en spelen we een van de vele straatspelletjes. Let hier wel op je spullen! Zakkenrollers zien hun kans in de drukte.  Wees dus alert en laat je niet verleiden tot de bekende tourist traps. Het maken van een ogenschijnlijk onschuldige foto met een aapje of het laten zetten van een henna tatoeage zorgt er achteraf altijd voor dat je moet betalen. De vele dakterrassen rondom het plein zijn een goede plek om op je gemak de bedrijvigheid en de zonsondergang op het plein te bekijken. 

 • Zoek de rust op in Jardin Secret

Deze tuin is gelegen in de medina, het oude gedeelte van de stad. Een verademing om na de chaos van de medina. Geniet van al het groen, de schaduw, de waterpartijen en bekijk het ingenieuze irrigatiesysteem.

 • Volg met de hele familie een kookworkshop

Leer Marokkaans koken tijdens een kookworkshop bij Souk Cuisine. Echt een aanrader om dit te doen, ook met kinderen. Onder leiding van Gemma doen we samen met wat andere reizigers boodschappen in de souks en op de markt. De meiden krijgen een lijstje en een portemonnee en gaan enthousiast aan de slag. Noten, kruiden, groenten, olie… voor elk ingrediënt is weer een ander winkeltje of kraampje. Als alle boodschappen binnen zijn, lopen we naar de schitterende locatie waar we het eten gaan bereiden. Na binnenkomst trekken we een van kookschorten aan die op ons hangen te wachten aan een lijn tussen 2 olijfbomen en krijgen we allemaal een gerecht toebedeeld. Wij maken een vegetarische tajine en de meiden bakken later ook nog koekjes. Eerst het beslag kneden, bolletjes op de bakplaat maken, decoreren met een amandel en poedersuiker en dan op weg naar de bakker in de souk!  Hij schuift de koekjes zo zijn stenen oven in waar ze een paar minuten later goudbruin uitkomen. Uiteindelijk toveren een uitgebreid 4-gangen menu op tafel om van te watertanden. 

 • Relaxen in een Hamam 

Hoewel wij er helaas niet aan zijn gekomen vanwege de tijd, wil ik het wel benoemen in dit blog. Het lijkt mij zo’n leuke ervaring en blijft zeker op mijn lijstje staan voor een volgende keer. Marokko is hét land om een bezoek te brengen aan een hamam en je vindt er dan ook legio. Van ontzettend luxe spa’s (de meeste daarvan zijn niet geschikt voor kinderen maar papa en mama  kunnen elkaar afwisselen, bijvoorbeeld als de kinderen slapen) tot lokale hamams waar je met kids naar binnen kunt (afhankelijk van de leeftijd).  Laat je lekker inzepen, scrubben en masseren en ontspan in het bubbelbad. Bij je riad kunnen ze je hier meer info over geven. Ze weten precies waar de goede plekjes te vinden zijn. Let wel; hamams zijn vrijwel altijd single-sex.  

 • Water pretpark  Oasiria

De toegangsprijs is vrij fors voor Marokkaanse begrippen (rond de €25,- voor volwassene) maar het is een mooi park. Schoon, toffe glijbanen en zwembaden en het is er ontzettend groen. Je vindt er schitterende plantenborders,  palmbomen en fijne grasvelden. Dit waterpark is een leuke afwisseling voor de kids!

Restaurants/cafeetjes

Wil je echt goed en traditioneel eten kun je het beste naar de lokale tentjes gaan. Maar het oog wil natuurlijk ook wat dus er is een grote keus aan instagram-waardige tentjes. Hieronder noem ik er een paar. 

 • Café des Épices: Dit tentje ligt aan het Rahba-Kedima plein wat bekend staat om zijn kruidenwinkeltjes. Ook vind je er veel stalletjes met rieten hoeden, sieraden en tassen. Op het dakterras heb je een mooi uitzicht over het plein met al zijn bedrijvigheid. 
 • Café Clock: Gevestigd in een oude school, net buiten de medina gelegen. Een goede plek om lekker en gezond te eten en daarnaast te genieten van leuke culturele activiteiten zoals live muziek en storytelling. Je kunt er kooklessen volgen en ze staan bekend om hun kamelenburger.
 • Café de France: Deze hotspot is aan het Djemaa El Fna plein gelegen en biedt een mooi uitzicht over dit altijd drukke plein. Dat is meteen ook het handelsmerk van deze plek. Het eten is niet heel bijzonder. Als je met kinderen een hapje wil eten wat goed in de smaak valt, is dit wel een goede plek. Op de menukaart vind je een mix van westerse en Marokkaanse gerechten. 
 • Le jardin: Alles is mooi en groen in dit restaurant. Geniet van een gezonde, goede marokkaanse maaltijd. 
 • Nomad: Deze tent ligt aan hetzelfde plein als Cafe des Epices. Je kunt hier naar verluid lekker en gezond eten. Wij hebben het zelf niet getest maar het zag er vanaf het dakterras van Café des Épices hip en gezellig uit. 

Accommodaties/riads

Start reis: Riad Orange Deze riad met Nederlandse eigenaresse is echt een aanrader. Je slaapt in een familiekamer met stapelbed en op het dak staat een hottub. Het eten is heerlijk, ligt op een toplocatie in de medina en de mensen zijn super vriendelijk en behulpzaam.

Einde reis: Riad mamahouse Gelegen aan de rand van de medina op wandelafstand van het Djemaa El Fna plein. Iets budget vriendelijker, schoon en uiterst vriendelijk personeel. Wij verblijven in het appartement, een minuutje of 2 lopen vanaf de riad. Ondanks dat we niet in de riad zelf slapen, is het ontbijt wat elke ochtend op het dakterras van de riad geserveerd wordt inclusief.

In Marrakech kun grofweg kiezen uit 2 locaties om te overnachten. Wij kozen voor een verblijf in een riad; een van oudsher Marokkaans herenhuis maar tegenwoordig een kleurrijk paleisje met mozaïek tegeltjes, een mooie groene binnentuin en vrijwel altijd met sfeer en smaak ingericht. Riads liggen meestal in de medina, het oude gedeelte van Marrakech. Hoewel vaak midden in de chaos van de souks gelegen, vind je binnen de muren van een riad een oase van rust. Drink op het dakterras in alle rust een glaasje zoete Marokkaanse thee en geniet je van de zonsondergang. Riad Orange, waar wij verbleven aan het begin van de reis, had zelfs een hottub op het dakterras tot groot plezier van onze meiden. Wij vonden het een ontzettend leuke ervaring om ons op deze manier enkele dagen onder te dompelen in het authentieke leven van Marrakech. Een groot contrast met het oude centrum is Ville Nouvelle, het nieuwe gedeelte van de stad. Hier vind je luxe hotels grote winkelketens, zoals H&M, ZARA, Starbucks en Mc Donalds. Wij hebben er een rondje gereden in de Calèche. Leuk om te zien hoe verschillend het is met het oude gedeelte. Je vindt hier brede, goede wegen en stoepen om te lopen. Vanuit Ville Nouvelle neem je gemakkelijk een taxi naar de 5km verderop gelegen Medina. Wat mij betreft is een combinatie van deze twee de beste optie. Als ik onze reis over zou mogen doen, zou ik de reis ook weer starten in een riad maar lekker relaxed afsluiten in een fijn hotel met zwembad in Ville Nouvelle. Lekker genieten van de zon, zwemmen en af en toe een uitstap naar de medina. 

Praktisch

 • Zorg voor voldoende cash en kleingeld. Marokko is nog niet zo ontwikkeld dat er overal betaald kan worden met pinpas. 
 • Houd er ook rekening mee dat het internet vaak te wensen overlaat. Wij hadden alleen binnen de muren van onze riad stabiel genoeg internet om een appje te versturen of mail te checken. Alle openbare WIFI spots bij restaurants en toeristische trekpleisters waren (als ze die al hadden) dramatisch van kwaliteit en zelf als we het via ons eigen mobiele netwerk probeerde, lukte het 9 van de 10 keer niet. Een goede oplossing is om een los sim kaartje te kopen met wat data erop zodat je ook onderweg bereikt hebt mocht dat nodig zijn. Er zijn genoeg ‘telekom-shops’ te vinden. 
 • Als offline navigatie kan ik je de app maps.me aanbevelen. Thuis even de kaart van Marokko downloaden op je telefoon en je bent klaar om te gaan!  
 • Mensen willen graag verkopen en kunnen daar erg volhardend in zijn. Hoewel ik erger had verwacht, moesten we soms toch iemand ‘afschudden’. Wat in ons geval het beste werkte, was respectvol en aardig zijn naar kooplui maar duidelijk zeggen dat je het echt niet gaat kopen. Maak een compliment over de koopwaar en zeg vervolgens dat je geen interesse hebt. Dat zorgde voor respect en vaak lieten ze ons dan verder met rust. 
 • Loop niet mee met mannen of kinderen die je wel even de weg zullen wijzen. Dit betekent altijd dat uiteindelijk moet betalen. Al lopend onderweg naar onze Riad kwamen er opeens 2 kinderen op ons afgestormd dat we verkeerd liepen en de straat was afgesloten. Wij realiseerden ons op tijd ons dat dit een welbekende tourist trap was en zijn heel duidelijk geweest dat wij prima in staat waren om zelf onze riad te vinden. Doe je dit niet en laat je ze de weg wijzen, vragen ze om geld als je uiteindelijk voor de deur van je riad staat. 
 • Onderhandel over alles. Dit hoort erbij en is volkomen normaal in Marokko. Doe je het niet, betaal je zeker (veel) teveel. Wij kwamen meestal op 1/3 van de vraagprijs uit.  
 • En als laatste: wees voorbereid op drukte. De medina is een wirwar van honderden straatje waar mensen, ezels met karren en brommers door elkaar krioelen. Als we van A naar B liepen binnen de muren van de medina, zat Kaatje in de draagzak. Jasmijn en Lieve liepen bij ons aan de hand aan de winkelzijde. Als je deze praktische tips meeneemt in je verwachtingen heb je zeker weten een leuke tijd in deze magische stad! 

Dagtrips vanuit Marrakech

Heb je wat meer tijd, ga dan zeker op ontdekking in de rest van het land. In het binnenland is het zo mooi en ook zó anders dan in Marrakech. Wij maakten afgelopen herfst een roadtrip van 12 dagen en reisden met een huurauto door het Hoge Atlas gebergte richting de woestijn. Het was een boven verwachting mooie, leuke en afwisselende reis. Ik heb intens genoten van de mooie vergezichten in het atlas gebergte, heb geslapen onder een fonkelende sterrenhemel in de woestijn en zag daar de mooiste zonsondergang ever. We dwaalden in oude kasbahs, hobbelden op een dromedaris en gingen sandboarden van de oranje zandduinen van de Sahara woestijn. Ik werd elke keer weer heel blij van alle sfeervolle (én goedkope) accommodaties en de gastvrije, vriendelijke bevolking. Heb je niet zoveel tijd maar wil je wel wat van het land zien, dan raad ik je aan om dagtrips te maken vanuit Marrakech. Huur een auto (Wij deden dat via Sunny Cars. Ideaal want met hun goede all-in service heb je nooit gedoe) of ga er georganiseerd op uit. Via de site Get your Guide boek je gemakkelijk zo’n trip maar ook ter plekke is het goed te regelen via je riad of een toeristenbureau. Ga bijvoorbeeld naar de Ourika Vallei. Deze bevindt zich in de uitlopers van het Atlas gebergte. Wandel door het gebergte, ga op verkenning in berberdorpjes en geniet van een lekkere maaltijd in een van de restaurants aan het water. Ondertussen hebben de kids genoeg vertier en proberen de rivier over te steken m.b.v. touwen en klein hangbruggen. Voor je weer terugkeert naar je riad maak je tijdens zonsondergang nog een ritje op een dromedaris!

Reizen met kinderen in dit land waar familie hoog in het vaandel staat, opent vele deuren. Ik hoop je met dit blog te inspireren en misschien wel net dat duwtje in de rug te geven om samen met je kroost ook een bezoek te brengen aan deze magische stad en wellicht ook een deel van het land te ontdekken.  

Meer lezen? 

–> Kidsproof route door Marokko

2 gedachten over “Reisgids Marrakech met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s