8x Doen op Snæfellsnes met kinderen

Het schiereiland Snæfellsnes ligt aan de westkant van IJsland, ten noorden van de hoofdstad Reykjavik. Er wordt weleens gezegd dat het IJsland in het klein is en dat is niet onterecht. Alle natuurfenomenen van IJsland, vind je hier in een kleiner oppervlak. Vulkanen, ruige kliffen, zwarte stranden, lavavelden, hotsprings, watervallen en pittoreske visserdorpjes…. Je vindt het er allemaal. En het fijne is: het is stukken minder toeristisch dan de zuidkust! Tijdens onze 13-daagse reis door Zuidelijk IJsland, wilde ik heel graag dit mooie schiereiland meepikken. Het was route technisch niet het meest handige maar wat ben ik blij dat we het toch gedaan hebben! Soms had ik echt het gevoel alleen op de wereld te zijn. Mijn advies is dus ook: sla dit zeker niet over tijdens je reis! Ik som onze hoogtepunten hieronder voor je op. 

Meer lezen?

> Zuidelijk IJsland in 13 dagen: route en planning

> Betoverend IJsland in 25 foto’s

> De Golden Circle in IJsland

Of neem een kijkje onder de categorie IJsland, waar je alle blogberichten met praktische info zoals kosten, route en bezienswaardigheden over dit land vindt.

Het dorpje Grundarfjörđur

Wij rijden vanuit Reykjavik in ruim 2 uur naar het dorpje Grundarfjörđur. Daar maken we een tank- en eet stop voor we verder het schiereiland op rijden. Grundarfjörđur is een gezellig en traditioneel visserdorp en het is zeker de moeite waard om even rond te struinen. Vanuit hier rijden we door naar de vlakbij gelegen Kirkjufell berg. 

Kirkjufell mountain

De Kirkjufell berg is hèt icoon van IJsland. Je zult hem vast wel eens voorbij hebben zien komen op Instagram of in reisgidsen. Wat deze berg zo bijzonder maakt is de vorm. Hij lijkt namelijk op een puntige hoed. Voor de berg ligt een waterval die zich in 2 delen naar beneden stort. Eigenlijk ligt er een weg tussen de waterval en de berg maar als je vanuit de waterval een foto maakt met de berg op de achtergrond zie je dat niet en vormt het samen een prachtig decor. Voor ons is dit de eerste kennismaking met het mooie natuurschoon van IJsland. Het maakt meteen indruk, ook op de meisjes. Ze kunnen niet wachten om naar boven te lopen om daar te gaan kijken waar de waterval naar beneden stort. 

Als je heel goed kijkt, zie je in de verte zie je Joris en Kaatje lopen

Hike van Arnarstapi naar Hellnar

Vanuit Kirkjufell rijden we door naar onze accommodatie in Arnarstapi. Na het uitpakken van onze spullen en wat eten, gaan we nog even op pad. De omgeving is hier echt zo ontzettend mooi. In Arnarstapi vind je ruige kliffen waar de woeste zee flink tegenaan beukt. Vogels broeden graag in holletjes in de kliffen en het is er dan ook een drukte en herrie van jewelste! Ook begint hier een leuke wandeling die wat afstand betreft heel geschikt is voor kinderen (enkele reis 2,5 km). De route voert van Arnarstapi naar het plaatsje Hellnar en neemt je mee dwars door lavavelden en langs de schitterende ruige kustlijn. Er is een wandelpad aangelegd wat afgebakend is met palen en touw. Onze kinderen moeten van ons tijdens de wandeling echt op het pad blijven want de kliffen zijn erg stijl en hoog! Onderweg hebben we echt schitterende uitzichten op o.a. ‘the arch’: een natuurlijk gevormde boog van steen. Het wandelen, klimmen en klauteren door lavavelden is een grote hit bij onze meiden. De kopafbeelding van dit artikel is tijdens deze wandeling gemaakt.

Beklim de Saxhöll vulkaankrater

Aangezien je op Snæfellsnes alle natuurfenomenen van IJsland vindt, is er natuurlijk ook een vulkaankrater. De Saxhöll krater ligt in Snæfellsjökull National Park en kun je makkelijk met kinderen beklimmen. Er loopt namelijk een trap omhoog naar de top waar je een kijkje kunt nemen in de krater. Na een klimtocht naar boven komen we op de top aan waar het echt enorm hard waait. We hebben de grootste lol! Je kunt letterlijk hangen in de wind zonder om te vallen. Daarnaast kunnen we kilometers weg kijken en hebben we een geweldig uitzicht op de landschappen en zee rondom de vulkaan. Je kunt in het landschap goed zien hoe de lavastroom in het verleden is geweest. 

Wandel naar het Lóndrangar uitkijkpunt. 

In het zuidwesten van Snæfellsnes vind je Lóndrangar: 2  basaltrotsen van 75 en 61 m hoog. Vanuit de Malarif vuurtoren kun je over een pad van 1km oostwaarts lopen richting de 2 stenen basaltzuilen van Lóndrangar.  Een andere optie is wandelen vanaf de parkeerplaats bij het ‘Lóndrangar view point’. 

Leuk weetje: de locals geloven dat er Elfen wonen in dit gebied. Zij zouden de rotsen als kerk gebruiken. Boeren uit de omgeving hebben ook nog nooit gehooid op de heuvels want Elfen mogen niet gestoord worden!  

Skardsvik beach 

IJsland heeft voornamelijk zwarte stranden maar op Snaefellsnes zijn ook enkele goudgele stranden te vinden. Met onze huurauto rijden we een stukje over grindweg nr 579 (vanaf weg 574 neem je de afslag naar 579). Vanaf het moment dat we van de hoofdweg draaien, komen we nauwelijks nog iemand tegen. Na een tijdje parkeren we de auto op de plek van bestemming en klauteren over de rotsen richting het verlaten strand. Wow wat een uitzicht! De turquoise zee en het goudgele strand hebben een mooi contrast met het bijna zwarte vulkanische landschap. Ondertussen spelen de meiden op het strand  en besluiten wij ter plekke om onze meegebrachte lunch op deze schitterende plek te nuttigen. 

IJslandse paarden

Al rijdend over het schiereiland, komen we overal IJslandse paarden tegen. De paarden zijn vaak nieuwsgierige beesten en komen graag naar je toe. Wij parkeren de auto ergens langs de kant van de weg en lopen naar het hek om de paarden van dichterbij te bekijken. Binnen no-time komt de hele kudde naar ons toe en nemen ons nieuwsgierig in hun op. Tot blijdschap van de dames laten ze zich graag aaien! Jasmijn, Lieve en Kaatje kunnen er geen genoeg van krijgen. Op een aantal plekken worden ook paardrijdtochten in de natuur aangeboden, bijvoorbeeld over het strand. Dat lijkt mij ontzettend gaaf alleen is Kaatje daar nog te jong voor dus hebben wij dit aan ons voorbij laten gaan. 

Magische ervaring; baden in een hotspring. 

Tijdens onze research vooraf, lezen we ergens op internet dat er op onze route richting de Golden Circle een natuurlijke hotspring ligt. Deze tip zijn we bijna nergens tegen gekomen dus we vroegen ons af of het wel de moeite waard is maar het ligt langs de route dus we willen het toch wel even met eigen ogen gaan bekijken. Gewapend met een tas met zwemkleding en handdoeken lopen we vanaf de ‘parkeerplaats’ (niet meer dan een stuk grind in the middle of nowhere) richting de hotspring. We zijn helemaal alleen en vragen ons af of we wel goed zitten. Bijna waren we weer omgedraaid… Maar gelukkig zien we in de verte rookpluimen opstijgen. Dan moeten we haast wel goedzitten dus we lopen nog een stukje door. Eenmaal bij de hotspring zien we dat hij echt heel klein is. Onze meiden passen er met zijn drietjes nèt in! We trekken de dames snel hun badkleding aan met de ijzige wind die er waait en plonsen dan in het heerlijk warme water. Echt… wat een geweldige ervaring! In verste verte zie je alleen maar uitgestrekte natuur en bergen en er is verder niemand! Ik vraag mezelf op dat moment af waarom deze plek nog niet overlopen is door toeristen… We genieten van het mooie uitzicht, het heerlijke warme water (van zo’n 40 graden!) en het plezier wat de meiden hebben. Een van de hoogtepunten van de reis! Voor wat korte video’s van deze plek, neem dan even een kijkje op mijn Instagram pagina bij het hoogtepunt ‘IJsland 1’ (de hotspring zie je halverwege de story dus je moet even doorklikken).

Omdat wij het zo’n pareltje vonden hierbij de routebeschrijving/locatie van de hotspring: De GPS coordinaten voor Landbrotalaug zijn GPS: N64°49.993 W22°19.11. Google Maps kent de naam Landbrotalaug ook. Op een gegeven moment kom je een bord tegen met “Hot Spring”. Hier moet je parkeren. Je loopt een stukje richting het water, steekt een poeltje over met stapstenen en daarachter vind je de ieniemienie hotspring.

Accommodatie

Dit waren onze aanraders op het schiereiland Snaelfellnes Wij verbleven 2 nachten in het plaatsje Arnarstapi in een prachtig Airbnb huis en hebben in die tijd alle bovenstaande dingen kunnen zien en doen. Het huis kan ik je echt van harte aanbevelen. De locatie is geweldig: aan de ene kant uitzicht op de bergen, aan de andere kant uitzicht op  zee. Als je ’s ochtends je gordijnen open doet, zie je de zon boven de zee opkomen. Ook voor kinderen was dit een ideale accommodatie: centraal gelegen en het huis beschikt over een speelzoldertje, dvd’s, spelletjes en er staan zelfs schommels in de tuin.  Ik hoop dat je enthousiast bent geworden over dit stukje van IJsland. Neem het zeker in overweging om op te nemen in je reis, ook al heb je wat minder tijd! Voor ons was het een van de highlights van de hele trip. 

Het huis heeft een prachtige ligging met uitzicht op bergen en aan de andere zijde op zee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s