De Golden Circle in IJsland

De Golden Circle route is een van de mooiste en meest toeristische van heel IJsland maar dat maakt het zeker niet minder de moeite waard. De Golden Circle ligt op klein uur rijden vanaf Reykjavik en dat is meteen 1 van de redenen waarom het ook zo populair is. Veel mensen kiezen ervoor om een citytrip of stopover in Reykjavik te combineren met een bezoek  aan the Golden Circle. Slim, want zo kun je in een relatief korte tijd, toch een indruk krijgen van de schitterende, ruige natuur van IJsland. 

Onze route door IJsland start in Reykjavik waarna we het schiereiland Snaefellsnes bezoeken. Van het plaatsje Arnarstapi op Snaefellsnes, rijden in een kleine 3 uur naar het plaatsje Laugarvatn, wat een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de Golden Circle.  Onze accommodatie ligt heel centraal: aan de rand van Laugarvatn en binnen 20 minuten staan we bij Geysir. 

Onze accommodatie in Laugarvatn: Middalskot Cottages

Van hieruit gaan we de Golden Circle ontdekken. De route bestaat officieel uit 3 stops: Geysir, de indrukwekkende Gullfoss waterval en Nationaal Park Thingvellir. Naast deze officiële stops, laat ik je nog wat ander plekken zien die zeker een bezoek waard zijn. 

Geysir

Dit gebied is vernoemd naar de geiser Geysir die helaas niet meer actief is. De geiser Strokkur is dat gelukkig nog wel! Strokkur spuit ongeveer elke 10 minuten heet water tot wel 30 meter de lucht in. Super indrukwekkend én spannend… Want wanneer zou hij nou weer uitbarsten?! Onze meiden vonden het elke keer weer een beleving. 

Op een steenworp afstand van Geysir vind je het leuke tentje Glima. Een plek midden in de Golden Circle met een fijne ambiance en heel geschikt voor een eet- of koffiestop. De prijzen zijn er redelijk voor IJslandse begrippen. Ook vind je er een leuke winkel met warme kleding en souvenirs.

Gullfoss

Op zo’n 10 minuten rijden van Geysir ligt de indrukkende Gullfoss waterval. Deze immens grote, brede en woeste waterval stort zich in 2 delen met grote snelheid naar beneden. Je kunt een mooie wandeling maken over het pad wat is aangelegd langs de waterval. Aan het einde van het pad kun je van heel dichtbij zien hoe het water zich met een veel herrie naar beneden stort. Als je tot het eindpunt wil gaan is een regenponcho geen overbodige luxe! 

Thingvellir NP

In dit Nationaal Park zie je letterlijk de geografische grens tussen het Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent. De aardplaten van deze continenten, schuiven elk jaar zo’n 2,5 cm uit elkaar en dat uit zich op verschillende manieren zoals diepe kloven met koud en helder water, barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. Het is een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen. Wij maakten een korte wandeling richting de Öxarárfoss waterval.

De barst tussen de 2 aardplaten is goed te zien.

Faxifoss

De Faxifoss waterval is geen officiele stop op de Golden Circle maar het ligt wel op de route. Wij waren blij verrast! Deze brede waterval is veel rustiger dan Gullfoss en dat maakt het zeker specialer. 

Jasmijn haar favoriete waterval

Kerid Vulkaankrater

We hebben ook de Kerid vulkaankrater bezocht met het prachtige blauw-groene kratermeer. Dit is een van de weinig plekken waar je een (klein) entreebedrag moet betalen. ( zo’n €3,- p.p.) Wij wandelden een rondje over de kraterrand en zijn via de trappen afgedaald om het kratermeer van dichtbij te bekijken. 

Hiken naar de warme rivier Reykjadalur

Echt een dikke vette aanrader deze hike! Je wandelt 3 km enkele reis door geothermisch actieve bergen naar een warme rivier waar je heerlijk kunt baden. Ook al is het buiten -4, het water is daar nog steeds lekker warm! De heenweg is best pittig want je moet redelijk wat klimmen. Jasmijn (8) en Lieve (6) hebben het helemaal zelf gelopen. Kaatje (3) heeft wat stukjes bij papa in de draagzak gezeten. Het is echt waanzinnig mooi; we genieten van de mooiste vergezichten, steken smalle riviertjes met stapstenen over, zien overal stoom en rookpluimen opstijgen vanwege de geothermische activiteit en we komen een intens blauw waterpoeltje tegen. Aan het eind lopen we zelfs langs borrelende en kokende hottubs! Na al het harde werken word je beloond; je kunt heerlijk baden in de warme rivier! Loop wel even wat verder door over de houten vlonders richting de bron want daar is het water warmer dan aan het begin. 

Zwemmen

Tijdens ons bezoek aan de Golden Circle hebben wij ook 2 spa’s bezocht. Ons eerste zwem-uitje ging naar Laugarvatn Fontana Spa. Echt een aanrader als je met kinderen door IJsland reist. Je vindt er hottubs, sauna’s een stoombad en een warm waterbad met speelgoed voor de kleintjes. De spa heeft een open verbinding met het meer waar je na een saunabezoek kunt afkoelen. Joris was zo dapper om dat te doen… Brrr!! Ik heb met de meiden op een afstandje staan kijken… Na afloop hebben wij in het bijbehorende restaurant gesmuld van het voor IJslandse begrippen betaalbare buffet. (0-6 jr gratis, 7-12 jr €14,- , 13+ €28,-) 

Entree: Kinderen t/m 12 jr gratis / 13-16 jr €13,50 / 17+ €27,-

Het andere zwemuitje ging naar de Secret Lagoon. Dat is een spa met een groot bad wat heerlijk water bevat van zo’n 40 graden. Je kunt gebruik maken van een soort foam buizen die blijven drijven. Je kunt er lekker op hangen en relaxen of er, net als onze meiden, mee spelen. Als ik zou moeten kiezen vind ik Laugarvatn Fontana Spa toch meer de moeite waard met kinderen. 

Entree: Kinderen t/m 14 jr gratis / 15+ €21,- 

Meer lezen?

–> 8x Hotspots in Reykjavik

–> IJsland met kinderen, wat kost dat nou?

–> Zuidelijk IJsland in 13 dagen: route en planning

Een gedachte over “De Golden Circle in IJsland

Plaats een reactie